Návrat z většiny zemí EU bude lehčí pro lidi s 22 dny po první dávce vakcíny

17.05.2021
Euroskop.cz, ČTK

Lidé, kteří mají aspoň 22 dní po první dávce očkování proti covidu-19 v České republice, se budou moci bez karantény a nutnosti testu na koronavirus vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika. Na tiskové konferenci po pátečním zasedání vlády to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Od soboty je umožněn vstup osobám, které mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska. Za podobných podmínek by měly tyto státy umožnit vstup osob očkovaných v Česku, zatím s výjimkou Slovenska, které o podmínkách stále jedná, řekl Havlíček.

V oranžové kategorii středního rizika nyní figurují Finsko, Norsko, Irsko, Island, Malta, Portugalsko, Slovensko a Kanárské a Baleárské ostrovy. Ode dneška už sem ale nebude patřit Slovensko, naopak nově bude oranžové San Marino.

Červená, tedy s vysokou mírou rizika, je většina zemí Evropské unie. Ode dneška do nich budou patřit Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Itálie, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švýcarsko. Dosud platilo, že při cestě ze zemí se středním nebo vysokým rizikem nákazy neměli povinnost podstoupit test a omezený pohyb osoby, které byly na území ČR plně naočkovány.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek