Europoslanci jsou znepokojeni počtem stíhaných novinářů a whistleblowerů

12.05.2021
Euroskop, ČTK

Znepokojení nad rostoucím počtem soudních stíhání novinářů a whistleblowerů, tedy lidí, kteří veřejně upozorní na nepravosti, v zemích Evropské unie dali v úterý najevo někteří poslanci Evropského parlamentu. Vyzvali proto ke vzniku jednotné evropské legislativy, která by měla donucovací charakter. Evropská komise by podle nich měla do konce roku přijít s návrhem řešení, jak pokusy o umlčení novinářů zastavit, píše agentura AFP.

„Potřebujeme směrnici, abychom dosáhli minimálních standardů v celé EU,“ míní německý europoslanec Tiemo Wölken, odpovědný za vypracování unijní zprávy o těchto „roubíkových procesech“. Podobná stíhání „jsou v celé Unii stále používanější, v prostředí, které je k novinářům, ochráncům lidských práv a nevládním organizacím stále nepřátelštější,“ prohlásil.

Wölken také připomněl několik významných stíhání novinářů s cílem je umlčet z posledních let. Environmentální institut v Mnichově čelil stíhání kvůli informacím o používání pesticidů v ovocných sadech v Jižním Tyrolsku v Itálii, web EUobserver se musel bránit po článku o britské agentuře, která pracovala pro maltskou vládu. Pronásledování čelila i maltská investigativní novinářka Daphne Caruanaová Galiziová, zavražděná v říjnu 2017.

Tyto procedury často zasahují do jurisdikce několika zemí a podle Wölkena je proto potřeba sjednotit pravidla ve všech zemích, aby stěžovatelé neměli tendenci zahájit stíhání tam, kde mají větší šanci na pochopení a podporu u místních soudů, píše AFP. Europoslanec také navrhl založit fond, který by finančně podporoval oběti těchto stíhání.

„Příliš často jsou novináři postaveni před volbu: přestat psát o skutcích nebo čelit dlouhému a nákladnému stíhání v členské zemi nebo jiných zemích. Soudci by měli mít možnost rychle rozhodnout a okamžitě smést ze stolu jednoznačně protiprávní případy,“ uvedla maltská europoslankyně Roberta Metsolaová.

O zprávě europoslanců by měl europarlament jednat zřejmě v říjnu, dodala AFP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek