Konference o budoucnosti Evropy byla dnes slavnostně zahájena

09.05.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Dnes byla ve Štrasburku slavnostně zahájena Konference o budoucnosti Evropy. Otevřela se tak všem občanům Evropské unie diskusní platforma, pomocí které mohou spolu s představiteli EU ovlivňovat budoucí směřování Unie. Tato inaugurační akce zahájila sérii diskusí a občanských konzultací, díky kterým budou moci obyvatelé EU sdílet své představy o budoucí podobě Unie.

V dnešní Den Evropy byla zahájena Konference o budoucnosti Evropy. Na úvod inaugurační akce promluvil francouzský prezident Emmanuel Macron, iniciátor konference, který ve svém proslovu připomněl, že již 71 let je Evropa spojena vůlí, přátelstvím a důvěrou evropských států.

Úvodní slova od Emmanuela Macrona

Zahájení se konalo ve Štrasburku, o kterém se Macron ve svém proslov vyjádřil jako o symbolu Evropské unie. Ve Štrasburku sídlí významné evropské instituce jako Rada Evropy a Evropský parlament. Budovy těchto institucí jsou ale už skoro rok prázdné kvůli pandemii covid-19, o které se francouzským prezident ve svém proslovu také zmínil.

„Když přijdou takovéto velké krize, naše minulost je plná takovýchto okamžiků, tak vždy dochází k hlubokým civilizačním pochybám, máme to dnes ostatně před očima, a tomu je třeba čelit. Během krize se potvrdil evropský model, model naší společné identity, kterou bychom si měli v rámci Konference připomínat. Už 71 let budujeme něco, co vůbec není samozřejmé.“

Další proslovy a hudební vystoupení

V průběhu zahájení konference vystoupil s projevem také předseda Evropského parlamentu David Sassoli, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, portugalský premiér Antonio Costa, jehož země právě předsedá Radě Evropské unie, a s krátkými příspěvky vystoupili také spolupředsedové výkonné rady konference.

Součástí programu dnešního zahájení bylo také hudební vystoupení houslisty Renauda Capuçona a Karskiho kvarteta. Inaugurační akci sledovalo přímo v plenárním sále 27 studentů Erasmu ze všech členských zemí Evropské unie a téměř 300 evropských občanů se zúčastnilo akce online prostřednictvím velkých televizních obrazovek.

Více o konferenci a informace o tom, jak se zúčastnit najdete v naší rubrice Budoucnost EU.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek