Jourová: Situace médií v EU se zhoršuje, novináři čelí tlaku

04.05.2021
Euroskop, čtk

V zemích Evropské unie se v posledních letech zhoršuje situace médií kvůli ekonomickému tlaku i hrozbám pro bezpečnost novinářů. Prohlásila to v pondělí místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, podle níž jsou různé hrozby pro práci médií viditelné prakticky ve všech unijních státech. Média jsou přitom zásadní pro fungování demokracie a EU má nástroje, kterými se může pokusit jejich situaci zlepšit, uvedla Jourová.

„Pokud nebudou moci média dělat (svou práci) pořádně a svobodně, bude to samozřejmě mít velice negativní dopad na to, jak se naše společnost bude vyvíjet,“ varovala v pondělí Jourová při příležitosti Světového dne svobody médií.

Vedle problémů spojených s pandemií nemoci covid-19, která řadu z nich připravuje o zisky z inzerce, čelí v některých zemích média tlaku ze strany vládních politiků. Jourová již dříve upozorňovala na přístup vládních politiků v Polsku, Maďarsku či ve Slovinsku, kde jsou média kritická k vládě vystavena finančním či politickým tlakům. Komise například nedávno kritizovala polský záměr zavést daň z inzerce v médiích či snahu vlády v Budapešti neobnovit licenci nezávislému rádiu. Brusel má však podle Jourové omezené možnosti, jak proti případné politizaci médií zasáhnout.

Komise vydá doporučení k podpoře bezpečné práce novinářů

„Pokud bychom viděli placení přátelských médií z evropských peněz, tak tam ty nástroje máme,“ uvedla Jourová, podle níž se jinak komise omezuje na výzvy adresované politikům jednotlivých zemí.

Komise podle Jourové chystá pro členské státy doporučení, jak podporovat nezávislou a bezpečnou práci novinářů, zvláště v souvislosti s vraždami slovenského reportéra Jána Kuciaka či jeho maltské kolegyně Daphne Caruanaové Galiziové. EK chce také letos přijít s návrhem, který by bránil opakovaným žalobám na novináře ze strany politiků či podnikatelů ve snaze zněmožnit jim pracovat. Unijní exekutiva pracuje také na závazných pravidlech, která by svobodu médií chránila účinněji.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek