Co si představíte, když se řekne předsednictví ČR v Radě EU?

Mluví se o něm v médiích, odborná veřejnost pečlivě sleduje jeho přípravy a nadšenci do evropské politiky už odškrtávají políčka v kalendáři. Řeč je o nejdůležitější zahraničně-politické události za poslední desetiletí, kterou Česká republika už netrpělivě očekává. Předsednictví ČR v Radě Evropské unie je pro nás velkou odpovědností, ale i příležitostí ovlivnit směřování EU na nejbližších pár let.

Česká republika převezme od Francie pomyslné žezlo už příští rok 1. července. Samotné předsednictví Rady EU má totiž rotující charakter a trvá vždy šest měsíců. Státy se ve vedení střídají dle předem stanoveného kalendáře. Během půlroku tak vždy jeden členský stát zasedne do čela Rady, získá nové pravomoci a vykonává značné množství důležitých funkcí.

V přípravách ale nejsme sami – členské státy se vzájemně koordinují a připravují svůj program v rámci tříčlenné skupiny, tzv. tria. V našem případě úzce spolupracujeme s Francií a Švédskem. Jinak tomu nebylo ani v roce 2009, kdy Česká republika zasedla do vedení Rady EU historicky poprvé.

Co nás čeká? Žádný diktát Bruselu, ale české priority

Rada Evropské unie je jednou z hlavních evropských institucí. Jejím cílem je reprezentovat zájmy členských států prostřednictvím ministrů vlád všech zemí EU. Rada ale nezasedá vždy ve stejném složení – ministři se setkávají v deseti různých konfiguracích. Konfigurace pak závisí na tom, která politická oblast se projednává. Řekněme, že je potřeba projednat otázky spojené s životním prostředím. Sejde se tedy Rada pro životní prostředí (ENVI) složená z ministrů životního prostředí, v jejímž čele zasedne ministr předsednického státu. Ve druhé polovině roku 2022 to bude právě ten náš – český.

Jakožto předsedající stát na sebe musíme vzít nelehký úkol. V průběhu šesti měsíců budeme určovat agendu a priority Rady EU, vést její zasedání, hledat kompromis mezi zájmy jednotlivých členských států a především – zastupovat ji na jednáních s Evropskou komisí, Evropským parlamentem a vnějšími partnery.

Tvrdá práce se ale vyplatí. Kromě povinností si můžeme určit vlastní priority a ovlivnit tak směrování Evropské unie do budoucna. Můžeme se intenzivně věnovat tomu, co nás trápí, zajímá, nebo tomu, v čem vynikáme.

Česká republika také dostane příležitost zviditelnit se v zahraničí. Jakožto předsedající země bude na svém území hostit hned několik významných akcí, například summit nejvyšších představitelů členských států nebo několik neformálních zasedání Rady EU. Během šesti měsíců se tedy ocitne v pomyslné záři reflektorů a dostane možnost propagovat svou kulturu, hodnoty, úspěchy a talenty.

Přípravy již v plném proudu

Samotné přípravy na nadcházející české předsednictví byly zahájeny již v červenci 2018. Úřad vlády České republiky rozhodně nezahálí – jakožto centrální koordinátor zabezpečuje obsahovou, logistickou, organizační i komunikační stránku předsednictví. O tom, jak v přípravách postupuje, se můžete dočíst na stránkách Úřadu vlády ČR, nebo i na Twitteru.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Sdílet tento příspěvek