EU schválila strategii pro spolupráci v indicko-tichomořském regionu

23.04.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Rada Evropské unie schválila v pondělí strategii pro spolupráci v indicko-tichomořskému regionu. Strategie zahrnuje důraz na silné partnerství s Indií a spravedlivé obchodní a investiční vztahy. To vše včas před summitem s Indií, který se má uskutečnit 8. května. „Cílem je přispět k regionální stabilitě, bezpečnosti, prosperitě a udržitelnému rozvoji v době rostoucích výzev a napětí v regionu,“ uvedla ke strategii Rada.

Evropští ministři zahraničních věcí se v pondělí sešli, aby schválili strategii pro spolupráci v indicko-tichomořském regionu. Dokument rozpoznává rostoucí význam regionu a zavazuje Evropskou unii posílit v něm svou roli a upevnit partnerství s tamními zeměmi. Spolupráce v indicko-tichomořském regionu má zásadní význam pro globální agendu mezinárodního společenství, včetně dosažení cílů udržitelného rozvoje OSN. Unijní angažovanost v regionu má přispět ke stabilitě, bezpečnosti, prosperitě a udržitelnému rozvoji v regionu.

EU chce v rámci strategie spolupracovat i s Čínou

V jádru strategie je spolupráce s partnery z regionu. Mimo Indie chce EU posílit partnerství i se státy ASEAN, ale také s Čínou. Navzdory tomu, že se Evropská unie v dokumentu staví proti geopolitické soutěži v regionu a zpochybňování lidských práv, nevyřazuje Čínu ze svého kruhu partnerů. EU chce zahrnout Čínu do řešení otázek, které jsou ve společném zájmu zemí a mezinárodního společenství.

Důležitým bodem ve strategii je řešení současných globálních problému jako je změna klimatu, ztráta biologické rozmanitosti a socioekonomické dopady pandemie covid-19. Evropská unie chce v regionu podporovat rovnost žen a mužů, zelená partnerství, udržitelnou správu oceánů a spolupráci ve zdravotnickém odvětví.

EU chce být ambicióznější a asertivnější

Strategie se zabývá také námořní bezpečností v regionu. Evropská unie chce v tomto ohledu dosáhnout otevřených a bezpečných námořních zásobovacích tras. Kromě Francie a Velké Británie zvažuje posílení své námořní přítomnosti v regionu také Německo a Nizozemí. Unie chce nicméně zvýšit povědomí o námořní dopravě ve všech členských státech EU.

Navzdory tomu, že je pro EU v rámci této strategie mezinárodní spolupráce důležitá, chce být ambicióznější a asertivnější při prosazování svých hospodářských zájmů. Dokument si také klade za cíl diverzifikaci dodavatelských řetězců, aby bylo evropské hospodářství odolnější.

Strategie pro spolupráci v indicko-tichomořském regionu představuje pro zahraniční politiku Evropské unie milník, který zapadá do unijního dlouhodobého cíle stát se silným aktérem na poli zahraniční politiky a uplatnit svůj vliv v regionech s velkým strategickým významem. Dokument je v souladu se zájmy významného regionálního hráče, Indie. Partneři se mají virtuálně setkat 8. května za účelem prohloubit strategické partnerství.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek