EU připisuje Rusku odpovědnost za stav Navalného, řekl Borrell

20.04.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská unie připisuje odpovědnost za zhoršující se zdraví vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného ruským úřadům a vyzývá k jeho okamžitému propuštění. Před začátkem včerejšího jednání ministrů zahraničí členských zemí bloku to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Některé země v čele s Polskem navrhují kvůli Ukrajině a Navalnému rozšířit protiruské sankce, iniciativa však nemá jednoznačnou podporu všech států.

„Naše žádost nebyla vyslyšena a nyní se situace zhoršila. Připisujeme odpovědnost za zdraví pana Navalného ruským úřadům,“ prohlásil Borrell s odkazem na opakovanou výzvu unijních zemí k propuštění nejznámějšího ruského kritika Kremlu. K tomu naposledy v neděli večer vyzvala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která dala najevo vážné obavy o Navalného zdraví. Spolupracovníci vězněného politika v dopise lídrům unijních zemí upozornili, že pokud se situace nezmění, může být Navalnyj v ohrožení života a bude potřebovat intenzivní péči. Moskva tvrdí, že jej ve vězení zemřít nenechá, podle kritiků mu však dostatečnou zdravotní péči neposkytuje,

Vedle Navalného ministři se svým ukrajinským kolegou Dmytrem Kulebou debatovali o napjaté situaci mezi Ruskem a Ukrajinou. Borrell před jednáním zopakoval výzvu EU k odchodu ruských jednotek z Krymu a od ukrajinské hranice. Moskva tam v posledních týdnech vyslala desetitisíce příslušníků armády, což vzbuzuje v Kyjevě obavy z možné další ruské agrese.

Podle diplomatů nicméně není pravděpodobné, že by se ministři shodli na rázném společném postupu v podobě sankcí. Některé země v čele s Německem chtějí zatím dát přednost diplomatickému přístupu a vyčkat na vývoj situace.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek