Brusel se bude zabývat stížností španělských soudců na reformu justice

14.04.2021
Euroskop, ČTK

Chystaná reforma soudnictví ve Španělsku by mohla podkopat nezávislost soudního systému v zemi, obávají se tři tamní významné soudcovské asociace. Soudci to napsali v dopise, který adresovali místopředsedkyni Evropské komise Věře Jourové a komisaři pro justici Didierovi Reyndersovi, uvedla v úterý agentura Europa Press. První reakce evropských institucí by podle ní mohla být známá na konci dubna.

„Dostali jsme dopis španělských soudců, který si podrobně prostudujeme, a odpovíme na něj v nejkratší možné době,“ uvedl mluvčí Evropské komise Christian Wigand.

Španělští soudci si stěžují na chystané změny fungování španělské Generální rady soudní moci (CGPJ), které připravuje vláda premiéra Pedra Sáncheze. Podle mínění trojice odborných sdružení, které zastupují zhruba 2500 soudců, by schválení reformy vedlo k výraznému posílení vlivu politických stran na fungování rady, Ta například rozhoduje o jmenování vysokých soudních funkcionářů a slouží také jako kárný orgán v soudnictví. Zvýšením vlivu členů jmenovaných politickými stranami by tak podle signatářů byla podkopána nezávislost justice.

Asociace komisi vyzvaly, aby zvážila zahájení řízení podle sedmého článku unijních smluv. To by teoreticky mohlo znamenat i omezení španělských hlasovacích práv v EU, pokud by ostatní členské státy došly k závěru, že v zemi hrozí vážné narušení evropských hodnot, včetně vlády práva. V minulosti EU takové řízení spustila v případě reforem soudnictví v Maďarsku a Polsku, u kterých se komise domnívá, že porušují zásady právního státu.

Evropská komise v minulosti vyzvala Španělsko, aby se při reformách justice řídilo doporučeními expertů z Benátské komise Rady Evropy. Ti nabádají státy, aby jakékoliv významné změny ve fungování soudnictví konzultovali se všemi aktéry, kterých se reforma dotýká.

Reformu rady CGPJ doprovází také komplikovaná jednání mezi vládou a hlavní opoziční silou – Lidovou stranou. S ní se kabinet snaží dojednat nejen znění reformy ale také zvolení nových osmi členů z 20 rady.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek