EU slíbila Erdoganovi spolupráci podmíněnou lidskými právy

07.04.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie je ochotna posílit obchodní spolupráci s Tureckem, pokud bude Ankara pokračovat v současném vstřícném přístupu k partnerům v oblasti východního Středomoří. Zároveň je však EU znepokojena tureckým odstoupením od Istanbulské úmluvy a omezováním svobody slova a politické konkurence. Po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to prohlásili předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Michel zdůraznil, že v „upřímné“ debatě s Erdoganem hrála velkou roli právě otázka lidských práv.

„Dnes jsme spolu s Charlesem Michelem jasně zdůraznili, že respekt k lidským právům a právnímu státu je pro Evropskou unii zásadní,“ řekla po úterním jednání novinářům von der Leyenová.

Kritická slova si podle ní dnes Erdogan vyslechl například kvůli nedávného tureckého odstoupení od Istanbulské úmluvy o boji proti násilí na ženách. EU je podle Michela nespokojena také s omezováním politických stran či svobody projevu. Turecké úřady například v březnu navrhly zakázat jednu z opozičních stran, jejíž předák byl odsouzen za urážku prezidenta.

Čelní představitelé EU nabídli Turecku rozšíření celní unie

Lídři unijních institucí v Ankaře zároveň nabídli možnosti rozšíření celní unie, o něž osmdesátimilionová země velmi stojí. Členské státy EU, která je pro Turecko klíčovým obchodním partnerem, již podle Michela pověřily Komisi, aby připravila podrobný návrh. Ve hře je podle něj také možné usnadňování cest mezi unijními zeměmi a Tureckem, které usiluje o zrušení víz pro své občany.

„Náš postup bude progresivní, přiměřený a budeme jej moci vrátit zpět. Doufáme, že se Turecko chopí téhle příležitosti,“ prohlásil Michel s tím, že rozšiřování spolupráce bude záležet zejména na dalších krocích Ankary.

Podmínkou spolupráce zejména uvolnění napětí s Řeckem a Kyprem

Podmínkou je především další snižování napětí mezi Tureckem na jedné a Řeckem a Kyprem na straně druhé. Vztahy mezi Unií a zemí oficiálně usilující o členství se zhoršily loni zvláště kvůli tureckému průzkumu těžby poblíž břehů Kypru a řeckých ostrovů, který oba tito členové EU označovali za zásah do své suverenity. Erdogan, který loni opakovaně volil na adresu Unie ostrá slova, však letos přišel s výrazně vstřícnější rétorikou a jeho země většinu aktivit ve sporné oblasti ukončila.

Vztahy mezi EU a Tureckem komplikuje například také vojenské angažmá Ankary v Sýrii, Libyi či Náhorním Karabachu. Michel, který v neděli jednal s novým mezinárodně uznávaným libyjským vedením v Tripolisu, zdůraznil problém spočívající v přítomnosti tureckých a dalších jednotek v zemi. „V této věci máme jeden zásadní vzkaz: všichni zahraniční vojáci musí opustit libyjské území,“ řekl v úterý šéf unijních summitů v narážce na turecké vojáky pobývající od loňska v Libyi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek