Ekonomická aktivita v Evropě se navzdory uzávěrám zlepšila

07.04.2021
Euroskop, čtk

Ekonomická aktivita v zemích eurozóny se v březnu citelně zlepšila, mnohem odolnější než dříve je v době uzávěr zavedených kvůli pandemii zejména dominantní sektor služeb. Ukázala to dnes končená zpráva, kterou zveřejnila společnost IHS Markit. V rychlejším růstu aktivity pokračuje Německo a mimo eurozónu si dobře vede i Británie.

Souhrnný index nákupních manažerů, který vyjadřuje aktivitu v průmyslu i ve službách, za eurozónu v březnu vystoupil na 53,2 z únorové hodnoty 48,8 bodu. Je tak nepatrně lepší, než ukázala předběžná zpráva, podle které hodnota indexu činila 52,5 bodu.

Pokud je index nad hranicí 50 bodů, znamená to růst aktivity. Cokoliv pod 50 body znamená pokles. Aktivita se v eurozóně vrátila k růstu zejména díky rekordní expanzi ve zpracovatelském sektoru.

Kvůli pandemii bylo zavřeno mnoho podniků ze sektoru služeb

Evropa nyní zápolí s třetí vlnou koronavirové infekce a vlády v mnoha zemích zavedly další uzávěry či jiná omezující opatření. Vynutily si také, aby zůstalo zavřených mnoho podniků z klíčového sektoru služeb.

Index aktivity pro sektor služeb v březnu v zemích eurozóny vystoupil na 49,6 z únorové hodnoty 45,7 bodu a jeho hodnota je vyšší než v prvním rychlém odhadu zveřejněném před dvěma týdny. Tehdy IHS Markit hodnotu indexu stanovil na 48,8 bodu. Sektor služeb je tedy už jen krůček od hladiny, nad kterou začíná růst.

Ekonomika se s uzávěrami vypořádala nad očekávání

„Ekonomika se s uzávěrami z poslední doby vypořádala mnohem lépe, než řada lidí čekala. Důvodem je obnovený růst ve zpracovatelském sektoru a náznaky, že dodržování rozestupů a omezení pohybu mají na sektor služeb výrazně slabší dopady, než tomu bylo touto dobou před rokem,“ uvedl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson.

Ze zemí eurozóny si dobře vede zejména Německo, tedy největší ekonomika v Evropě a země, která je hlavním obchodním partnerem České republiky. Souhrnný index ekonomické aktivity za Německo v březnu vystoupil na 57,3 z únorové hodnoty 51,1 bodu. Aktivita tedy nejenže zůstala v růstovém pásmu, ale růst ještě citelně zrychlil a je nejvýraznější za více než tři roky, poznamenala agentura Reuters.

Pozitivní trend lze sledovat v Německu

Index pro sektor služeb v Německu podle konečné zprávy vzrostl na 51,5 z únorové hodnoty 45,7 bodu a nad 50 body je poprvé od loňského září. Rychlý odhad uváděl hodnotu 50,8 bodu.

Lépe si proti odhadům vede i Británie, která už není členem Evropské unie. Souhrnný index pro tuto zemi v březnu podle konečné zprávy vzrostl na 56,4 z únorové hodnoty 49,6 bodu. Firmy dostávají více zakázek a připravují se na uvolnění restrikcí, které na tento měsíc chystá vláda. Průzkum IHS Markit rovněž ukázal, že britské firmy poprvé od začátku pandemie také začaly najímat zaměstnance.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek