Italská vláda nařídila povinné očkování pro zdravotníky, prodloužila opatření

01.04.2021
Euroskop, ČTK

Italská vláda včera nařídila většině tamních zaměstnanců ve zdravotnictví povinné očkování. Potenciálně kontroverzní krok má podle agentury Reuters ochránit pacienty a zároveň potlačit protivakcinační nálady. Italský premiér Mario Draghi také po večerním setkání kabinetu oznámil, že se většina koronavirových restrikcí v zemi prodlužuje až do konce dubna, informovala italská média.

Vláda dekretem reaguje na skepticismus části zdravotníků vůči očkovací kampani. Zaměstnanci nemocnic a lékáren, kteří vakcinaci odmítají, budou podle něj muset přejít na pozice, kde nepředstavují riziko šíření viru. Někteří odpůrci současné vlády však zpochybňují zákonnost takového nařízení, které mimo jiné umožňuje ty zaměstnance, kteří injekci odmítnou, až na rok suspendovat bez nároku na mzdu.

Po prodloužení stávajících restrikcí na další měsíc zůstanou zavřené restaurace, bary a posilovny, omezené bude i nadále cestování mezi regiony. Vláda nicméně jako ústupek některým koaličním stranám umožní restrikce případně rozvolnit v oblastech s vysokou mírou vakcinace a nízkým počtem nově nakažených.

Italskou očkovací kampaň zatím zpomalily pozdržené dodávky vakcín, se kterými se potýkají i další státy EU. Jihoevropská země se v dubnu zavázala denně očkovat až půl milionu lidí. Nyní vakcínu za den obdrží okolo 230.000 Italů. Od prosince zdravotníci podali okolo deseti milionů dávek, obě dávky za sebou má okolo 3,1 milionu lidí z 60milionové populace.

Za poslední měsíc v Itálii přibývá nakažených i úmrtí, včerejší bilance stojí na 23.904 potvrzených infekcích a 467 zemřelých. Celkem se v zemi koronavirus od počátku epidemie prokázal u 3,58 milionu lidí, z nichž jich 109.000 zemřelo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek