Státy EU potrestaly za puč v Barmě 11 lidí včetně vůdce režimu

23.03.2021
Euroskop.cz, ČTK

Ministři zahraničí zemí Evropské unie včera schválili sankce proti 11 lidem odpovědným za únorový vojenský převrat v Barmě. Mezi desítkou potrestaných armádních velitelů je i vůdce vojenského režimu Min Aun Hlain. Unie uplatňuje vůči Barmě zákaz vývozu zbraní a sankce za porušování lidských práv, včerejší postihy jsou však první zásadní reakcí na únorové svržení civilní vlády. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella navíc EU brzy přijme sankce vůči barmským podnikům napojeným na vojenskou juntu.

Barmská armáda 1. února svrhla vládu vedenou nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij a zabránila tomu, aby se sešel parlament zvolený loni v listopadových volbách. Podle nezávislých médií a nevládních organizací od té doby při protestech zemřelo přes 220 lidí.

Vojenský režim odmítá ústupky

Podle Borrella se sankce týkají „11 lidí podílejících se na převratu a násilnostech vůči demonstrantům“. Je mezi nimi generál Min Aun Hlain, který se po svržení vlády postavil do čela státu. Na seznamu figuruje také jeho zástupce Sou Win či šéf barmské volební komise, který má podle EU na svědomí anulování výsledků demokratických voleb. Potrestáni budou zákazem vstupu do EU a zmrazením majetku na jejím území.

Ministři se na přípravě sankcí shodli už před měsícem, kdy rovněž vyzvali k ukončení násilností a obnově civilní vlády. Vojenský režim však odmítá jakékoli ústupky a v zemi stále pokračují protesty, při nichž bezpečnostní složky střílejí do demonstrantů.

Někteří pozorovatelé se domnívají, že účinnější než zákazy cest barmských generálů do Evropy by mohly být cílené ekonomické sankce.

Ekonomické sankce jsou další možností

„Do budoucna si myslíme, že musíme ten náš tlak zvyšovat,“ řekl po jednání českým novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček, podle něhož vážná situace v Barmě vyžaduje další reakci. „I s ohledem na to, že jsme Barmě dlouhodobě pomáhali s jejím přechodem k demokracii a Česko a Barmu pojí velmi úzké vazby, třeba s odkazem na Václava Havla a jeho úzkou spolupráci s Aun Schan Su Ťij,“ dodal Petříček s odkazem na někdejší vězenkyni, která se i po tlaku západních zemí v minulém desetiletí dostala do čela Barmy.

Včera schválený sankční rámec podle Borrella umožňuje zavést také ekonomické sankce, které by vojenská junta pocítila na svých příjmech. „Můžeme uvalit sankce na podniky kontrolované armádou nebo ty, z nichž má příjmy. A uděláme to brzy,“ dodal šéf unijní diplomacie.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek