Po vyjádření EMA začnou některé země opět očkovat AstraZenekou

19.03.2021
Euroskop, ČTK

Německo, Itálie, Francie, Kypr, Litva či Lotyšsko od pátku obnoví očkování vakcínou od britsko-švédské firmy AstraZeneca. Rozhodly se tak po včerejším prohlášení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), že tato vakcína je bezpečná. Španělsko obnoví očkování touto vakcínou podle místních médií ve středu, do té doby ještě zhodnotí, které skupině obyvatel ji začne podávat. Švédsko a Norsko se rozhodnou příští týden.

V pátek se nechají vakcínou od firmy AstraZeneca očkovat i premiéři Británie a Francie Boris Johnson a Jean Castex. „Nechám se zítra očkovat touto vakcínou, abych ukázal, že v ní můžeme mít plnou důvěru,“ řekl včera podle agentury AFP francouzský premiér, když oznamoval obnovení očkování touto látkou ve své zemi. Také předseda britské vlády včera prohlásil, že v pátek dostane první dávku vakcíny proti covidu-19 a že to bude látka vyvinutá Oxfordskou univerzitou a firmou AstraZeneca.

V očkování tímto preparátem bude od pátku pokračovat i nejlidnatější země EU Německo, oznámil včera večer jeho ministr zdravotnictví Jens Spahn. Nicméně nově bude vakcinaci provázet upozornění na možné vedlejší účinky. V Německu se objevilo 13 nahlášených případů mozkové žilní trombózy u lidí, kteří vakcínu dostali, tři z nich zemřeli. Proto vláda její používání minulý týden pozastavila. Spahn včera tento postup hájil, stát je podle něj povinen postupovat vůči lidem, kteří se nechávají naočkovat, s mimořádnou svědomitostí.

„Italská vláda vítá prohlášení EMA. Podávání vakcíny AstraZeneca se obnoví již zítra (v pátek),“ uvedl včera podle agentury ANSA italský premiér Mario Draghi. Dodal, že prioritou vlády zůstává naočkovat proti covidu-19 co nejvíce lidí v co nejkratší době.

Během příštího týdne se vakcína od AstraZeneky vrátí také do očkovacího programu v Nizozemsku. V pondělí s ní začnou opět očkovat i v Portugalsku. Obnovení očkování oznámily včera také Rakousko, Bulharsko či Slovinsko.

Španělská ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová včera oznámila, že obnoví očkování vakcínou od firmy AstraZeneca ve středu. V pondělí ale ještě uspořádá další schůzku s vedeními autonomních regionů, na níž se rozhodne, které skupiny obyvatel se začnou s touto vakcínou opět očkovat.

Švédská léková agentura slíbila vydat stanovisko během příštího týdne. Také norský institut pro veřejné zdraví včera oznámil, že vydá stanovisko koncem příštího týdne.

Očkování přípravkem od AstraZeneky v uplynulých dnech pozastavila zhruba polovina zemí Evropské unie. Česko a Slovensko patří ke státům, které vakcínu používat nepřestaly. EMA včera uvedla, že tato látka je bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek