Černá Hora zruší kontroverzní program nákupu občanství

19.03.2021
Euroskop, ČTK

Černá Hora zruší svůj kontroverzní program udělování státního občanství výměnou za investice v zemi. Nechce tím zatěžovat přístupová jednání s Evropskou unií, informovala dnes místní média s odvoláním na prohlášení premiéra Zdravka Krivokapiče.

Program zahájila v roce 2018 bývalá vláda socialistů prezidenta Mila Djukanoviče, kteří po loňských parlamentních volbách poprvé po 30 letech u moci skončili v opozici. Pro získání občanství stačilo převést na účet místní samosprávy 100.000 až 450.000 eur (2,6 až 11,8 milionu korun) na účely rozvojových projektů. Druhou možností bylo investovat samostatně minimálně 250.000 eur (6,5 milionu korun) do rozvoje černohorského hospodářství. Tehdejší opozice kritizovala, že v praxi postačila pro získání černohorského občanství koupě nemovitosti, což tehdejší vláda popírala.

Program potrvá podle Krivokapiče do konce tohoto roku, pak bude zrušen. Podle úřadů vyhověla Černá Hora dosud 37 žádostem o občanství výměnou za peníze. Celkem o něj zažádalo 131 z maximálního povoleného počtu 2000 lidí. Nejčastějšími novými držiteli černohorského pasu byli občané Egypta, Ruska, Běloruska, Turkmenistánu, Saúdské Arábie, Číny, Pákistánu, Libanonu, Íránu, Kazachstánu a Hongkongu.

„Podpora programu ekonomického státního občanství je v rozporu s principy EU,“ citoval deník Vijesti ze čtvrtečního rozhodnutí vlády. Pokračování projektu by proto podle kabinetu „zatížilo či zpomalilo proces přidružení Černé Hory k EU“.

Vláda poukazuje na skutečnost, že obdobný program byl zrušen také na Kypru, Malta kvůli němu čelí žalobě Evropské komise a že výhradám Bruselu čelí i Bulharsko. Výzvy komise vůči udílení ekonomického občanství se podle vlády týkají především narušení „finanční integrity“ daných států v důsledku možného praní peněz z trestné činnosti a korupce nebo také financování terorismu.

Černá Hora vede přístupové rozhovory s EU od roku 2012. Podle agentury APA otevřela již všech 33 kapitol, z nichž tři úspěšně uzavřela. Od roku 2017 je také členem NATO. Program ekonomického občanství mají i další balkánské státy usilující o členství v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek