CzechTourism: Covidové pasy mohou přispět k obnově turismu

18.03.2021
Euroskop, ČTK

Státní agentura CzechTourism vítá návrh Evropské komise na zavedení tzv. covidových pasů pro členské země. Mohly by přinést jednotný postup a pravidla pro cestování a přispět tak k rychlejší obnově cestovního ruchu. Turismus je jedním z nejvíce zasažených odvětví v souvislosti s koronavirem.

Pandemie loni Česko v meziročním srovnání připravila zhruba o osm milionů zahraničních turistů a polovinu příjmů z příjezdového cestovního ruchu, což představuje ztrátu 83 miliard korun. Evropská komise včera představila návrh digitálního zeleného certifikátu, který by měl usnadnit zahraniční cesty. Postaven bude na třech kritériích – očkování, negativním PCR nebo antigenním testu a přítomnosti protilátek v těle. Každý členský stát se podle návrhu bude moci rozhodnout, jaké stanoví podmínky pro majitele osvědčení, budou však muset být pro všechny lidi stejné. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je zásadní, že kritéria by měla mít stejnou váhu. Certifikáty by se podle něj mohly v Evropě začít používat od konce května či od června.

„Turisté všech zemí jsou nyní velmi citliví na jakékoliv informace související s omezením cestování. Společný postup, jasná pravidla a koordinovaná komunikace mohou přispět k rychlejšímu uzdravení turistického sektoru na celém světě,“ uvedl Herget.

Zahraniční zastoupení agentury CzechTourism podle Hergeta sledují situaci na zahraničních trzích, aby po zveřejnění pravidel pro cestování mohla rychle reagovat a oslovit zahraniční turisty s nabídkou zajímavostí v ČR. „Současně uzavíráme strategická partnerství, která pomohou například při obnově leteckých spojení, zvláště pak přímých leteckých linek, a přivedou lukrativní zahraniční klientelu do Prahy a dalších covidem postižených měst,“ dodal.

Návrh na zavedení digitálních zelených certifikátů uvítala i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Věří, že jejich vznik bude krok vpřed k překonání pandemické krize a obnově cestovního ruchu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek