EK: Pfizer dodá EU v březnu o čtyři miliony dávek vakcíny více

10.03.2021
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie dostanou v příštích dvou týdnech navíc čtyři miliony dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž si mohou unijní země z navýšeného množství objednat svůj díl podle počtu obyvatel. Český premiér Andrej Babiš již ráno uvedl, že Česko takto získá 80.000 dávek navíc.

Komise v rámci společných nákupů objednala od americké a německé firmy celkem 600 milionů dávek, z nichž mělo být v prvním čtvrtletí doručeno podle dostupných údajů okolo 50 milionů. Společnost se však během ledna potýkala s výrobními problémy, kvůli nimž průběžně doručovaný objem omezila. Od února kapacity opět zvýšila a začala dodávat vyšší množství vakcíny.

Von der Leyenová dnes oznámila, že k dohodnutému množství, které komise nijak nespecifikovala, přibudou čtyři miliony dávek. „Členským státům to pomůže udržet si kontrolu nad šířením nových mutací viru,“ uvedla dnes šéfka unijní exekutivy.

V EU jsou kromě zmíněné vakcíny schváleny také preparáty společností Moderna a AstraZeneca, většinu dodávek však v současnosti tvoří právě očkovací látka Pfizeru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek