Rakousko a Dánsko s Izraelem projednají spolupráci na vakcínách

04.03.2021
Euroskop, čtk

Představitelé Rakouska a Dánska budou dnes v Izraeli jednat o spolupráci při výzkumu a výrobě vakcín proti covidu-19. Blízkovýchodní země je celosvětovým lídrem v počtu naočkovaných obyvatel a s evropskými politiky se podělí o zkušenosti.

S izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem se dnes sejde rakouský kancléř Sebastian Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksenová. Kurz v úterý řekl, že Rakousko, Dánsko a další země ze skupiny „rychle jednajících států“, které si v boji s koronavirem opakovaně vyměňují zkušenosti, se v budoucnu nebudou při výrobě očkovacích látek spoléhat na Evropskou unii a budou společně s Izraelem vyrábět vakcíny proti covidu-19.

Diskuzní skupiny se v minulosti účastnil za Česko také premiér Andrej Babiš, který má Izrael k projednání případné spolupráce navštívit v nejbližších dnech.

Rakousko a Dánsko stejně jako některé další státy skupiny na očkovací kampani spolupracují v rámci EU. Evropská komise dříve zdůraznila, že iniciativa Rakouska a Dánska neznamená, že by obě země měly v úmyslu se do vakcinace svých obyvatel pouštět výhradně na vlastní pěst. To potvrdila i dánská premiérka Frederiksenová; podle ní navázání bližší spolupráce s Izraelem neznamená, že by se Kodaň a Vídeň už neúčastnily očkovacího programu EU.

V Izraeli první dávku vakcíny obdrželo zhruba 52 procent populace, druhou dávku zdravotníci aplikovali zhruba 38 procentům Izraelců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek