Na demonstraci proti restrikcím v Kodani policie zatkla osm lidí

01.03.2021
Euroskop, čtk

Na demonstraci v Kodani proti vládním restrikcím zavedeným ve snaze bránit šíření koronaviru zatkla dánská policie v noci ze soboty na něděli osm lidí. Informovala o tom agentura AFP. Protestu v centru metropole se zúčastnilo zhruba 1200 lidí. Jeho organizátorem bylo hnutí Men in Black (Muži v černém), které demonstrace proti restrikcím pořádá od prosince.

Sobotní protest byl převážně poklidný, policisté ale zadrželi několik osob v souvislosti s používáním nepovolené pyrotechniky a výtržnostmi. Demonstraci zorganizovala – jako obdobné akce v předchozích týdnech – skupina Men in Black. Ta kritizuje „diktaturu“ v Dánsku, kde platí kvůli koronavirové krizi přísná opatření a jejím hlavním heslem je slogan „Svobodu Dánsku, máme toho dost!“.

Dánská vláda ve středu oznámila, že od 1. března uvolní některá z dosud platných protiepidemických opatření, a mimo jiné se tak otevřou další školy a obchody. Zároveň ale prodloužila přísná omezení na hranicích až do 5. dubna a dál zavřené zůstanou restaurace a bary, sportovní haly i většina středních a vyšších škol.

Dánsko patří v Evropě k zemím s nejmenší mírou nákazy a počet nových infekcí zde po zavedení přísných karanténních opatření v prosinci klesá. V Dánsku, které má zhruba 5,8 milionu obyvatel, v poslední době přibývá kolem 500 nákaz denně. Před Vánoci byly přírůstky i sedmkrát vyšší. Celkem se od začátku epidemie prokázalo více než 211.000 případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo 2359 infikovaných.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek