Madurova Venezuela chce přehodnotit vztahy se Španělskem

01.03.2021
Euroskop, čtk

Venezuela chce na všech úrovních přehodnotit své vztahy se Španělskem. V neděli to na twitteru oznámil tamní prezident Nicolás Maduro. Za agresi přitom označil návštěvu španělské ministryně zahraničí Aranchy Gonzálezové na hranicích mezi Venezuelou a Kolumbií. Podle diplomatky byla cílem návštěvy pomoc Venezuelanům, kteří se rozhodli emigrovat do sousední země.

„Výrazně přehodnotíme naše vztahy se Španělskem na všech úrovních,“ uvedl Maduro, který zdůraznil koloniální minulost Španělska v Latinské Americe.

Vztahy mezi Caracasem a Madridem jsou již delší dobu napjaté, připomněl dnes španělský tisk. Madurova autoritářská vláda obvinila Španělsko z vměšování se do vnitřních záležitostí země už, když španělský velvyslanec ukryl ve své rezidenci jednoho z předáků opozice Leopolda Lópeze. Ten nakonec na konci října odešel do exilu do Madridu.

„Nejsem tady, abych kritizovala Venezuelu,“ upozorňovala španělská ministryně Gonzálezová při návštěvě městečka Cúcuta na hranici mezi Venezuelou a Kolumbií. Za hlavní cíl cesty označila snahu najít řešení pro venezuelské občany, kteří se rozhodli emigrovat do Kolumbie. Podle odhadů jich může být až 1,7 milionu. Gonzálezová zdůraznila, že Španělsko a mezinárodní organizace spolupracují v Kolumbii na celé řadě projektů zaměřených na pomoc venezuelským uprchlíkům.

Agentura AFP informovala, že vyslankyně Evropské unie v Caracasu Isabel Brilhanteová Pedrosová opustí Venezuelu v úterý. O jejím vyhoštění rozhodla minulou středu Madurova vláda poté, co Evropská unie rozšířila svůj sankční seznam o 19 představitelů venezuelského režimu. Jedná se především o funkcionáře, kteří spolupracovali na uspořádání prosincových parlamentních voleb. Jejich výsledek EU neuznává. Na unijní černé listině se nachází 55 venezuelských občanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek