Letiště Heathrow zavádí poplatek 8,9 liber na pokrytí služeb

01.03.2021
Euroskop, čtk

Pasažéři, kteří odlétají z londýnského letiště Heathrow, musí napříště počítat s novým poplatkem 8,9 libry (kolem 270 Kč). Letiště, které má za sebou kvůli pandemii covidu-19 ztrátový rok a propad v počtu pasažérů, chce s jeho pomocí pokrýt náklady za služby, například za odbavení. Poplatek schválil britský Úřad pro civilní letectví (CAA).

Na Heathrow dopadá pandemie obzvlášť silně. Toto největší letiště v Británii se totiž opírá zejména o dálkové linky, které za pandemie až na řídké výjimky nelétají.

Za rok 2020 letiště Heathrow vykázalo ztrátu dvě miliardy liber (60,4 miliardy Kč). Počet pasažérů mu meziročně poklesl o 73 procent, nejníže od 70. let. Polovina z 22 milionů cestujících loni letištěm prošla za leden a únor.

Kvůli tomuto poklesu letiště není schopno pokrýt náklady za poskytování některých služeb. Nový poplatek budou cestující platit do konce roku. Letiště se na něm dohodlo s aerolinkami. Pasažéři budou nadto platit 4,4 libry (přes 130 Kč) za každé zavazadlo.

Vlastníkem letiště Heathrow je španělská infrastrukturní společnost Ferrovial, dále firmy Qatar Investment Authority, China Investment Corp. a další investoři.

Heathrow bylo nejvytíženějším v Evropě, loni ho však o tento titul připravilo pařížské letiště Charlese de Gaulla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek