EU hlasuje o vzhledu mince na počest programu Erasmus

01.03.2021
Euroskop, čtk, Erasmus+

Veřejnost může od dnešního dne hlasovat o vzhledu nové pamětní mince k 35. výročí evropského výměnného programu Erasmus, napsala agentura DPA. Upomínkové mince jsou v unijní historii poměrně vzácné, tato bude po svém vydání v roce 2022 teprve pátou od vzniku eura, uvádí na twitteru program Erasmus+.

Nejméně jeden návrh do soutěže poslala každá členská země eurozóny na základě národní soutěže. Odborná porota vybírala z více než 70 návrhů, šest nejlepších teď předložila veřejnosti. Hlasovat o vzhledu mince v hodnotě dvou eur je možné do půlnoci 31. března. Autor vítězného návrhu nedostane finanční odměnu, ale sadu mincí Erasmus z každého z 19 států, ve kterých se společná evropská měna používá.

Výměnný program Erasmus umožňuje mladým lidem z členských zemí Evropské unie studovat v zahraničí, dále se vzdělávat, získávat pracovní zkušenosti nebo vykonávat dobrovolnou práci. Podle Evropské komise této možnosti od vzniku programu v roce 1987 využilo přibližně deset milionů lidí.

Do ⏰31. března 2021 můžete hlasovat o vzhledu nové pamětní mince k 35. výročí evropského výměnného programu Erasmus+ . Více v článku ➡️ https://t.co/YG00MbqpqK Česká mincovna Česká národní banka

Posted by Euroskop.cz on Tuesday, 2 March 2021

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek