Venezuela vyhostila vyslankyni EU kvůli novým sankcím

25.02.2021
Euroskop, čtk

Venezuelské ministerstvo zahraničí ve středu oznámilo vyhoštění vedoucí mise Evropské unie v zemi Isabely Brilhanteové Pedrosové. Unijní diplomatka musí latinskoamerický stát opustit do 72 hodin. Opatření je odvetou za rozšíření sankcí, které Evropská unie odsouhlasila v pondělí. Mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella vyzvala Venezuelu, aby rozhodnutí zrušila, napsala agentura Reuters.

„Na základě rozhodnutí prezidenta Nicoláse Madura jsme paní Isabele Brilhanteové oznámili, že je v zemi persona non grata,“ uvedl ministr zahraničí Jorge Arreaza. K vyhoštění velvyslankyně ve středu vládu vyzval venezuelský parlament. Ten vzešel z prosincových voleb, jejichž výsledek Evropská unie neuznává.

„EU hluboce lituje tohoto rozhodnutí, které povede k prohloubení mezinárodní izolace Venezuely,“ prohlásila mluvčí šéfa unijní diplomacie Nabila Massraliová. Podle ní země může řešit svou krizi jen dialogem. Cílem Evropské unie zůstává přimět venezuelskou vládou k svolání nových prezidentských voleb, jež by se uskutečnily za férových podmínek, řekli nejmenovaní diplomaté EU agentuře Reuters. Ta připomněla, že obdobný cíl ohlásila také nová americká administrativa.

Unie seznam rozšířila o 19 představitelů režimu

V pondělí se ministři zahraničí zemí Evropské unie shodli na rozšíření sankcí o 19 představitelů venezuelského režimu, a to včetně předsedkyně volební komise, velitele armády a několika poslanců. Podle nich se tyto osoby podílely na útoku na zásady právního státu mimo jiné v souvislosti s volbami do nového parlamentu. Na unijním sankčním seznamu se nachází celkově 55 venezuelských občanů. Venezuela byla v roce 2017 vůbec první latinskoamerickou zemí, proti které EU zavedla tento druh opatření.

Země Evropské unie sice neuznávají složení nového parlamentu, po jeho ustanovení ale také přestaly pokládat předsedu sněmu v předchozím volebním období, opozičního předáka Juana Guaidóa, za prozatímního prezidenta Venezuely.

Sankce proti Venezuele zavedly i USA

Přísné sankce proti Venezuele zavedly i Spojené státy. Maduro a jeho vláda tvrdí, že americká opatření jsou hlavním důvodem vážných ekonomických potíží, se kterými se Venezuela v posledních letech potýká.

Venezuela vyslankyni Evropské unie již jednou vyhostila, stalo se tak loni v červenci. Tamní ministerstvo zahraničí pak ale opatření odvolalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek