EU chce zlepšit podmínky práce pro digitální firmy, jako je Uber

25.02.2021
Euroskop, čtk

Podmínky lidí pracujících pro digitální platformy, jako je Uber či Deliveroo, by se v Evropské unii mohly zásadně zlepšit. Evropská komise (EK) dnes zahájila konzultace o podobě možných závazných pravidel, která by chtěla předložit do konce letošního roku. Podle místopředsedkyně komise Margrethe Vestagerové chce Brusel zajistit, aby se rychle šířící způsob práce svými podmínkami nelišil od jiných pracovních činností.

Digitální firmy, které z velké části nepovažují lidi najímané na dálku za své zaměstnance, zaznamenaly v období pandemie velký růst. Týká se to hlavně nejrůznějších doručovacích služeb. V některých zemích přitom čelí žalobám od svých pracovníků, kteří se chtějí domoci lepších podmínek. Například v Británii minulý týden nařídil nejvyšší soud alternativní taxislužbě Uber, že by měla své řidiče brát jako zaměstnance s právem na minimální mzdu či dovolenou. Podobně loni v září ve Španělsku dopadla i doručovací služba Glovo, která stejně jako Uber Eats či další firmy funguje prostřednictvím mobilní aplikace.

Unijní exekutiva ve středu zahájila proces, na jehož konci by měla být společná pravidla závazná pro tyto firmy ve všech zemích evropského bloku. „Platformy mohou lidem pomoci najít novou práci… Zároveň musíme zajistit, že tento nový způsob práce bude dlouhodobě udržitelný a spravedlivý,“ řekla ve středu novinářům Vestagerová. Komise dala ode dneška šest týdnů zástupcům zaměstnavatelů, odborů a dalších zájmových skupin, aby přišli se svými požadavky a náměty pro chystanou normu. Její obrysy by chtěla mít připraveny koncem roku.

Veřejná konzultace bude věnována mimo jiné zaměstnaneckému postavení lidí pracujících pro digitální firmy, jejich přístupu k sociálním benefitům, možnostem kolektivního vyjednávání či přeshraničním aspektům jejich práce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek