Mnichovská bezpečností konference nabízí diskuze světových lídrů online

23.02.2021
Munich security conference

Letošní 57. Mnichovská bezpečnostní konference měla netradiční online podobu. Mnichovu se vyhnula tradiční tvrdá bezpečnostní opatření, jako vojenská ostraha na střechách hotelů , avšak kvalitní obsah, kterým se bezpečnostní konference pyšní, nebyl nikterak ochuzen.

V předcovidovém světě by se konference konala 19. února, místo toho se však bude konat několik online akcí v rámci motta „Road to Munich 2021“. Jako první výstřel série diskuzí se uskutečnila debata světových lídrů, mezi kterými nechyběla německá kancléřka Angela Merkelová, americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron, britský premiér Boris Johnson, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leynová a generální tajemník OSN António Guterres.

V rámci panelu „Obnova transatlantické spolupráce a řešení globálních výzev“ diskutovali lídři a decision makeři jak podpořit transatlantické vztahy a fungování aliance, v době kdy je spolupráce nanejvýš žádanou. Celé video můžete shlédnout zde: https://bit.ly/2P5q4gt

Joe Biden: Transatlantické vztahy mají silné základy

Ne nadarmo měla konference název obnova transatlantických vztahů. Před dvěma lety vzkázal Joe Biden svým protějškům, že se Spojené státy vrátí a svůj slib podle přítomných světových lídrů i dodržel (před dvěma lety vystoupil na Mnichovské bezpečnostní konferenci jako americký občan s projevem, že se Amerika vrátí ke svým partnerům). Prezident Biden zvolil Mnichovskou bezpečnostní konferenci jako možnost oslovit nejen své evropské protějšky. Prezident Biden vyjádřil jasně o transatlantických vztazích, které mají podle něj silné základy ve společné bezpečnosti a prosperitě.

Ursula von der Leynová: „Klima a digitalizace jsou budoucnost“

Mezi hlavní řečníky patřila i předsedkyně Komise Ursula von der Leynová. Ta uvedla na začátek dva hlavní body agendy, která by měla být podle ní prioritní pro všechny. První z bodů představuje klimatická změna. Tato krize se v těchto dnech schovává za krizi způsobenou pandemií viru covid-19. EU podle von der Leynové však stále trvá na svých ambicích stát se prvním klimaticky neutrálním kontinentem. Aby se ovšem dosáhlo výsledků boje proti klimatické změně, je nutné spojit úsilí s ostatními státy světa. Proto také předsedkyně Komise ocenila návrat USA k Pařížské dohodě.

Druhou prioritou je pak digitalizace. Týká se patrně všech oblastí, avšak poslední dobou silně rezonuje oblast sociálních sítí a médií, která se dají využít pro rychlé šíření zpráv, ale také v šíření propagandy a nenávistných výroků. Ursula von der Leynová zde zmínila politiku EU, kdy internetové firmy musejí převzít zodpovědnost za obsah na jejich stránkách. Zároveň ovšem musí být dbáno na základní lidská práva a ochranu soukromí. Obě priority úzce souvisí i s plány ekonomické obnovy po pandemii viru covid-19.

Více: https://bit.ly/3kowzGQ

Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek