Ministři zahraničí budou debatovat o vztazích s Ruskem

22.02.2021
Euroskop, Úřad vlády

Ministři zahraničí členských zemí EU se znovu setkají v Bruselu, kde proběhne zasedání Rady pro zahraniční věci. Jedním z hlavních témat bude debata o současném stavu vztahů s Ruskem a dalším postupu členských států EU.

Ministři si vymění názory k nedávné cestě vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella do Moskvy, během níž jednal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrorem. Rusko během této návštěvy vyhostila tři diplomaty zemí EU a Lavrov navíc při společné tiskové konferenci označil EU za „nespolehlivého partnera“
Borrell po návratu z Moskvy konstatoval, že okolnosti jeho návštěvy dokazují, že Rusko nemá zájem o konstruktivní dialog, z čehož je třeba vyvodit důsledky pro vzájemné vztahy, jež se nacházejí na rozcestí.
Dále budou ministři debatovat o možnosti uvalení nových sankcí proti vybraným osobám v reakci na poslední dění v lidskoprávní situaci Rusku. Jedná se jednak o odsouzení protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného k odnětí svobody a následné potlačení protestů na jeho obranu, ale také přijetí nové legislativy zaměřené na lidskoprávní a jiné neziskové organizace působící v Rusku.
Cílem dnešního jednání Rady pro zahraniční vztahy je také připravit debatu na toto téma pro členy Evropské rady, kteří budou o vztazích s Ruskem diskutovat koncem března.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek