Většina členů Evropského parlamentu odsoudila Polsko za zostření pravidel potratů

10.02.2021
Euroskop, čtk

Většina členů Evropského parlamentu v úterý odsoudila Polsko za téměř naprostý zákaz potratů, který v zemi nedávno vstoupil v platnost. Podle několika konzervativců, mezi nimiž jsou zástupci polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), však nová pravidla zaručují obranu křesťanských hodnot a lidského života. Zástupkyně Evropské komise v debatě na plénu europarlamentu zdůranzila, že Brusel nemá kompetenci zasahovat do předpisů ohledně interrupcí v jednotlivých členských zemích.

„Členské státy musí v rámci svých pravomocí dodržovat základní práva,“ řekla eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová z Malty, která vývoj pokládá za znak zhoršování sexuálních a reprodukčních práv žen v Polsku.

Koncem ledna vstoupil v Polsku v platnost nález ústavního soudu, v jehož důsledku se zpřísnily už beztak velmi restriktivní předpisy týkající se potratů. Nově jsou interrupce zakázány v případě závažného poškození plodu. Na vady plodu přitom připadalo asi 98 procent legálních potratů.

Německá europoslankyně Terry Reintkeová z frakce Zelených obvinila polské vládnoucí konzervativce, že ze své země dělají „místo, kde muži budou mít kontrolu nad těly žen“. Dánka Karen Melchiorová z frakce liberálů prohlásila, že ženy v Polsku, které nosí plody se smrtelnými vadami, budou nuceny „porodit mrtvoly“.

Naopak europoslanec Patryk Jaki, člen národně-konzervativního PiS, který je otcem dítěte s Downovým syndromem, řekl, že mu přijde špatné považovat právo na potrat za lidské právo. „Poláci rozhodli a udělali to nejlepší,“ prohlásil Jaki.

Polský ústavní soud ke svému nálezu ohledně potratů dospěl už loni v říjnu, na protest proti němu tehdy navzdory pandemii covidu-19 vyšly do ulic desetitisíce lidí. V listopadu Evropský parlament rozhodnutí odsoudil, v usnesení uvedl, že verdikt učinili soudci, kteří jsou „plně závislí na politicích“. V lednu, když bylo odůvodnění rozhodnutí soudu oficiálně zveřejněno a nové předpisy začaly platit, se opět konaly protesty, byly ale už méně početné.

Nyní mohou ženy v Polsku potrat podstoupit jedině tehdy, když těhotenství ohrožuje jejich život či zdraví, anebo pokud otěhotní v důsledku znásilnění nebo incestu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek