Island začal vystavovat vakcinační pasy

27.01.2021
Euroskop, čtk

Island vydal první potvrzení o očkování proti covidu-19. Agentuře AFP to v úterý potvrdily místní úřady. Certifikáty mají lidem usnadnit cestování. Island podle AFP patří k prvním zemím zavádějícím tuto praxi.

Téma „vakcinačních cestovních pasů“ je předmětem debat i v Evropské unii. Island jejím členem není, je ale členem takzvaného schengenského prostoru volného pohybu. Státy EU uvažují o tom, že by před letní turistickou sezónou mohly zavést společné očkovací certifikáty, které by usnadnily cestování v rámci schengenského prostoru.

Podle portugalského předsednictví EU mezi zeměmi převládá názor, že nejprve je třeba pokročit v očkování a také zajistit, aby nebyli diskriminováni neočkovaní lidé.

Na 4800 lidí, kteří už na Islandu dostali dvě dávky vakcíny proti covidu-19, má nyní nárok na digitální certifikáty, o něž mohou žádat prostřednictvím internetové služby spuštěné minulý čtvrtek, sdělilo AFP islandské ministerstvo zdravotnictví.

Digitální očkovací osvědčení usnadní cestování

„Cílem je usnadnit pohyb mezi zeměmi, aby jednotlivci mohli při hraničních kontrolách předložit osvědčení o očkování, a byli tak osvobozeni od omezujících opatření na hranicích v souladu s pravidly dané země,“ uvedlo ministerstvo.

Pro islandské držitele je užitečnost těchto osvědčení nyní jen teoretická, protože jejich platnost není mezinárodně uznávána. To se ale může změnit. Samotný Island je připraven vpouštět na své území bez kontrol držitele očkovacích pasů ze zemí EU a Evropského hospodářského prostoru.

S návrhem na zavedení očkovacích osvědčení v EU přišli tento měsíc premiéři Řecka či Portugalska, jejichž země stejně jako další jihoevropské státy mají z turistického ruchu výraznou část rozpočtových příjmů. Lidé, kteří se budou moci prokázat očkováním proti covidu-19, mají mít podle jejich představ otevřenou cestu do všech unijních zemí a neměli by být nuceni k testům či karanténám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek