Šéfové parlamentů V4 vesměs ocenili zajištění vakcín v rámci EU

13.01.2021
Euroskop, ČTK

Společné zajištění vakcín proti koronaviru Evropskou unií šéfové parlamentů zemí V4 na včerejším jednání většinově ocenili. Nákup vakcíny jednotlivými státy by nemusel vést k jejímu rychlejšímu zajištění. Shodli se na potřebě potírat dezinformace o nutnosti používání roušek nebo očkování.

„Zkušenosti jsou rámcově stejné,“ řekl ČTK předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) k protikoronavirovým opatřením i programům na zmírnění jejich dopadů. Předsedové parlamentů podle něho „vesměs pochválili“ EU za její reakci na druhou vlnu pandemie. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) „převažující názor byl, že je dobře, že EU objednala vakcíny pro všechny země unie.“ Zajištění vakcín na národní úrovni označil minulý týden za lepší řešení maďarský premiér Viktor Orbán.

Problémy s organizací dodávek a dostatku vakcín proti koronaviru mají podle Vystrčila všechny země V4. „Nevíme, jak bychom dopadli, kdybychom neměli vakcíny z Evropské unie. Jestli bychom vůbec něco měli,“ uvedl předseda Senátu. K vlastním nákupům by jednotlivé země EU měly přistoupit v případě, pokud by se ukázalo, že domluvený systém zkolaboval.

Vystrčil také poznamenal, že ani všechny dodané vakcíny nebyly podle jeho informací ještě v ČR využity. S kritikou a nápravou by proto bylo dobré začít nejprve u sebe a teprve poté hledat jiného viníka. „Informace o tom, jak vlastně se občané mají chovat, co mají dodržovat, kdy se mají očkovat, kdy se můžou testovat, jsou podle mého názoru v ČR docela nesrozumitelné nebo nepřehledné, když nechci použít slovo chaotické,“ dodal Vystrčil. Podle něj by bylo také dobré zohlednit hospodářské a sociální dopady epidemie koronaviru v plánech EU.

V bloku věnovaném klimatickému plánu Evropské komise, který je znám jako Zelená dohoda pro Evropu, Vondráček zmínil jadernou energetiku. Česko podle něho má podporu ostatních zemí V4 v postoji, že každý stát by měl mít právo na svůj energetický mix a že jaderná energetika by se měla považovat za uhlíkově neutrální a za čistou energii. V Česku jako průmyslové zemi podle Vondráčka nemá jádro v tuto chvílí alternativu. „Nemůžeme dopustit ohrožení našeho průmyslu, že by investoři stěhovali výrobu do jiných zemí s menšími regulacemi,“ uvedl.

Podpory se dočkal plán rozšíření EU o země západního Balkánu. „My to považujeme za strategickou, možná nejzásadnější věc pro Evropskou unii,“ uvedl Vodráček. Zalitoval toho, že kvůli epidemii koronaviru musel být zrušen summit V4, kandidátských balkánských zemí a předsedů parlamentů Německa a Francie, který se měl uskutečnit loni.

Polsko podle Vondráčka představilo na jednání deklaraci k 30. výročí vzniku visegrádské skupiny. Zřejmě se bude podle předsedy Sněmovny přijímat na parlamentních plénech, v dolní komoře českého Parlamentu pravděpodobně na její řádné březnové schůzi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek