EIB: Evropané kvůli klimatu jedí méně masa, chtějí omezit létání

12.01.2021
Euroskop, ČTK

Většina Evropanů v rámci boje proti klimatickým změnám hodlá omezit létání a již nyní konzumuje méně masa. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu, jehož výsledky v pondělí zveřejnila Evropská investiční banka (EIB).

Do průzkumu se zapojilo 27.700 respondentů z 27 členských zemí Evropské unie. Téměř tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že z ekologických důvodů plánují méně často cestovat letadlem, jakmile budou zrušena omezení pohybu související s pandemií covidu-19.

Zhruba dvě třetiny respondentů pak v průzkumu sdělily, že již v rámci boje s klimatickými změnami omezily konzumaci masa. Dalších 13 procent respondentů uvedlo, že snížení konzumace masa v brzké době plánuje.

Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol včera uvedl, že celosvětové emise oxidu uhličitého se v loňském roce v důsledku pandemie covidu-19 snížily o sedm procent a vrátily se na úrovně z období před deseti lety. Varoval však, že globální emise se opět začnou zvyšovat, pokud proti tomu vlády nepodniknou rychlá opatření.

Evropská unie nyní připravuje balík nových opatření ke snížení emisí, včetně renovací budov za účelem snížení spotřeby energie či tlaku na plnění přísnějších emisních norem automobilkami. Již v letošním roce v EU vstupuje v platnost zákaz jednorázových plastových příborů a brček, upozorňuje agentura Reuters.

„Občané pociťují dopad klimatických změn a chtějí bezprecedentní opatření k řešení klimatické krize,“ uvedl viceprezident EIB Ambroise Fayolle. Dodal, že EIB, která je institucí EU pro poskytování půjček, by mohla lidem pomoci k ekologicky šetrnějšímu životnímu stylu financováním čisté energie a dopravy s nízkými emisemi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek