Evropská unie pošle 3,5 milionu eur na pomoc migrantům v Bosně

04.01.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie dnes oznámila, že navýší o 3,5 milionu eur (asi 92 milionů korun) pomoc uprchlíkům v Bosně. EU současně vyzvala bosenské úřady, aby poskytly přístřeší zhruba 1000 uprchlíků z táboru Lipa, který byl 23. prosince zničen požárem. EU v dubnu loňského roku vyčlenila na pomoc uprchlíkům v Bosně 4,5 milionu eur (asi 118 milionů korun).

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell označil za nepřijatelné podmínky, ve kterých žijí uprchlíci ze zničeného táboru Lipa. „Místní úřady musí dát k dispozici (uprchlíkům) svá existující zařízení a poskytnout jim dočasné přístřeší do té doby, než bude tábor Lipa znovu vybudován,“ uvedl Borrell.

Po požáru v táboru Lipa se nachází bez přístřeší zhruba tisíc uprchlíků. Evropská komise a Mezinárodní organizace pro migraci žádají, aby byla obnovena činnost uprchlického centra ve městě Bihać, které má kapacitu zhruba 2000 lidí.

S otevřením centra dala souhlas ve čtvrtek bosenská vláda, proti jsou stále místní obyvatelstvo a samospráva. Podle agentury AFP ale vláda nemůže v silně decentralizované zemi prosadit svou vůli přes odpor místních představitelů. I předchozí pokusy o umístění uprchlíků ztroskotaly na odporu místního obyvatelstva a politiků.

V Bosně se podle agentury Reuters nachází asi 10.000 migrantů z Asie, Blízkého východu a severní Afriky, kteří tu uvázli na cestě do zemí EU. V Lipě žilo na 1300 migrantů, přičemž část z nich podle představitelů OSN tábor sama zapálila v den, kdy měl být dočasně uzavřen kvůli nevyhovujícím podmínkám. V táboru totiž nebyl k dispozici elektrický proud ani tekoucí voda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek