Lídři zemí EU se shodli na dalším společném boji proti covidu-19

10.12.2020
Euroskop, Evropská rada,Úřad vlády, čtk

Země Evropské unie budou více koordinovat postupné uvolňování koronavirových omezení, která jsou v současnosti stále nutná v boji proti šíření nákazy. Shodli se na tom dnes prezidenti a premiéři členských zemí na úvod dvoudenní vrcholné schůzky v Bruselu. Političtí lídři zároveň podpořili posílení společné zdravotní politiky unie. Země by se podle nich měly včas připravit na společnou distribuci vakcín a účinně informovat své obyvatele o důležitosti očkování.

Jednání Evropské rady bylo zahájeno připomenutím nedávno zesnulého bývalého francouzského prezidenta Valéry Giscard d’Estainga, který je považován za otce Evropské rady, neboť inicioval pravidelné schůzky lídrů evropských států.

Evropská rada následně pokračovala v tématu reakce na pandemii covid-19 a její koordinaci na úrovni EU. Debata se soustředila především na otázku schvalování a distribuce vakcíny. „Potřebovali bychom, aby byl proces schvalování vakcíny urychlen. Občanům se špatně vysvětluje, proč musíme ještě čekat, zejména v situaci, kdy státy jako Velká Británie nebo Izrael již s očkováním začaly,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Šéfové států a vlád se shodli na tom, že ačkoli se epidemická situace proti podzimnímu vrcholu druhé vlny nákazy zlepšila, stále je varující. Před blížícími se Vánocemi a koncem roku tedy podle nich není na místě hromadné rušení restrikcí. „Musíme proto pokračovat v naší snaze bránit šíření viru s cílem zabránit dalším vlnám nákazy,“ uvedli politici ve společných závěrech summitu.

Jednání Evropské rady

Český premiér Andrej Babiš v průběhu jednání premiérů a prezidentů zemí EU na prosincové Evropské radě. Zdroj: Evropská rada

Rovněž se v nich zavázali k posílení koordinace při „postupném rušení restrikcí“ v případě příznivé epidemické situace. Státy by podle závěrů summitu měly lépe spolupracovat mimo jiné na návratu k normálním podmínkám cestování přes hranice. S tím souvisí příprava unijních pravidel pro využívání rychlotestů a vzájemné uznávání výsledků testů, k jejichž přípravě vyzval summit Evropskou komisi.

10 věcí, které EU dělá v boji proti covid-19

Unijní exekutiva se přitom již od jarní první vlny snaží členské země přesvědčit ke vzájemnému sladění boje s pandemií. Ochrana veřejného zdraví je výhradně v kompetenci členských zemí a ty s přihlédnutím k mnohdy odlišným názorům svých epidemiologů často volí různé postupy. Částečně se zatím podařilo sjednotit pouze hodnocení rizikových oblastí, například u testů či karantén jsou však pravidla stále odlišná, což způsobuje lidem komplikace zejména při cestování přes hranice.

Po debatě o covidu zahájili šéfové států a vlád diskusi o plánovaném zpřísnění emisních závazků EU k roku 2030. Některé státy východního křídla EU včetně Česka chtějí v této věci do závěrů summitu dostat jasné záruky finanční podpory, které se jim ze společné pokladny dostane výměnou například za zavírání uhelných elektráren. Diplomaté proto očekávají dlouhou diskusi i vzhledem k tomu, že summit zatím nevyřešil klíčové související téma, kterým je pat okolo nového sedmiletého rozpočtu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek