EU přijala globální režim sankcí v oblasti lidských práv

10.12.2020
Euroskop.cz, foto Pixabay.com

Evropská unie přijala nový mechanismus sankcí za porušení lidských práv. Od tohoto pondělí může trestat sankcemi jednotlivce a subjekty, státní i nestátní, kteří porušili nebo byli spojení s porušením lidských práv kdekoliv na světě. O zavedení globálního režimu sankcí EU v oblasti lidských práv se vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrel snažil od svého nástupu do funkce. Tuto zprávu vám přinášíme symbolicky na mezinárodní den lidských práv.

V pondělí ministři zahraničních věcí Evropské unie formálně přijali globální režim sankcí Evropské unie v oblasti lidských práv. Jedná se o mechanismus, jehož pomocí může EU trestat kohokoliv, kdo poruší lidská práva kdekoliv ve světě. Na seznamu aktivit, které by vedly například k zákazu cestování nebo ke zmrazení majetku, je mimo jiné genocida, svévolné zadržování, mučení, otroctví, nebo sexuální násilí.

Unie může nově uplatňovat sankce proti jednotlivcům za porušování lidských práv odděleně od jejich národní vlády a bude je moci ukládat více flexibilně. Úředník EU vysvětlil dopad nové legislativy zpravodajskému serveru Politico na příkladu, že „můžeme sankciovat čínského úředníka bez sankcí vůči Číně.“ Opatření ale budou vyžadovat jednomyslnost mezi zeměmi EU.


Inspirace za Atlantikem

Nizozemí původně požadovalo, aby mechanismus umožnil přijímat rozhodnutí o sankcí kvalifikovanou většinou. Nakonec byl tento návrh zamítnut. Členské státy se dohodly, že jednomyslnost dodá rozhodnutí silnější poselství politické vůle. Zároveň se sedmadvacítka dohodla na tom, že Evropská unie nebude uplatňovat sankce na základě korupce. V mezinárodní legislativě totiž neexistuje jasná definice korupce, zároveň proti ní může EU použít stávající geografické sankce.

Zavedení globálního režimu sankcí za lidská práva EU je významnou iniciativou, která podtrhuje odhodlání Evropské unie posílit její úlohu při řešení závažného porušování lidských práv globálně. Unie se nechala při zavedení tohoto režimu inspirovat americkým Magnitského zákonem, který uvaluje finanční a vízové sankce na ruské činitele odpovědné za porušování lidských práv. Sergej Magnitský byl ruský daňový právník, který byl v roce 2009 umučen k smrti v moskevském vězení.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek