Ankara před summitem vyzvala EU k jednání se zdravým rozumem

09.12.2020
Euroskop, ČTK

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu včera vyzval Evropskou unii, aby použila „zdravý rozum“ při jednání týkajícím se řecko-tureckého sporu o průzkum těžby ve východním Středomoří. Zároveň obvinil Řecko z provokací, zatímco Ankara se podle něj snaží o diplomacii. Çavuşoglu to podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci v Ankaře po jednání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem dva dny před summitem EU, na němž hrozí přijetí unijních sankcí vůči Turecku.

Šéf turecké diplomacie včera řekl, že jeho země si přeje zlepšení vztahů s EU a plné členství v unii. Vzájemné problémy se ale podle něj mohou vyřešit jen tak, že EU bude jednat se zdravým rozumem na summitu i po něm. „Musí jednat čestně a spravedlivě,“ dodal na adresu unie šéf turecké diplomacie. Podle něj musí EU hrál roli „čestného prostředníka“.

Çavuşoglu také obvinil Řecko, že komplikuje navázání dialogu provokativními kroky. Jednání o nárocích na průzkum a těžbu ve Středomoří přerušily tyto země v roce 2016. Naopak řecký ministr zahraničí Nikos Dendias včera při návštěvě Jordánska znovu označil za „regionálního potížistu“ Turecko, napsal deník Kathimerini.

Mezi historickými rivaly Tureckem a Řeckem se letos v létě zostřilo napětí ohledně průzkumu těžby ropy a zemního plynu ve východním Středomoří, když Ankara vyslala v srpnu průzkumnou loď Oruç Reis do vod nárokovaných i Řeckem. Tato loď operovala mimo jiné v oblasti řeckého ostrůvku Kastellorizo, který leží jen asi tři kilometry od tureckého pobřeží.

Minulý týden Turecko loď Oruç Reis stáhlo do přístavu, což udělalo i před říjnovým summitem EU, kdy Ankaře rovněž hrozily sankce. Šéf Evropské rady Charles Michel poté Turecku vzkázal, aby si nehrálo na „kočku a myš“ stahováním lodí vždy před summitem.

Turecko má nicméně ve východním Středomoří další dvě průzkumné lodě – jedna z nich, pojmenovaná Yavuz, operuje u jižního pobřeží Turecka a druhá, Barbaros Hayreddin Paşa, provádí průzkum jižně od Kypru. Řecko a Turecko se už několik let přou i o právo na těžbu v oblasti kolem Kypru, který je čtyři desítky let rozdělen na řeckou a tureckou část. Severokyperskou tureckou republiku ale uznává jen Ankara, řecká část je členem Evropské unie.

K hrozbě sankcí se tento týden vyjádřil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V pondělí řekl, že jeho země se „nenechá zastrašit výhrůžkami a vydíráním“ a neustoupí „pirátské mentalitě“ okolních zemí. Erdogan ale také vyzval k dialogu.

Turecko požádalo o členství v unii v roce 1987 a od roku 1999 má status kandidáta. Rozhovory o jeho vstupu do EU začaly v roce 2005, ale dlouhodobě stagnují zejména kvůli porušování svobody slova v Turecku a represím Erdoganova režimu vůči jeho kritkům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek