Listopadový přehled dění v EU

08.12.2020
Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop, foto Evropská komise

Výběr bruselského dění v listopadu 2020 očima analytika Ondřeje Krutílka. I když dění ovlivnila probíhající pandemie, v EU se řešily i další agendy jako spotřebitelská politika, dlouhodobý rozpočtový rámec, nebo otázky související se změnami klimatu.

2. listopadu Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost EMCDDA popsalo dva nové syntetické kanabinoidy4F-MDMB-BICA a MDMB-4en-PINACA – a jako drogu označilo isotonitazen.

4. listopadu EU zavedla kontrolu dovozu bioethanolu. Cílem je ochrana jeho evropských výrobců.

4. listopadu se členské státy už dohodly, jak by měl vypadat program InvestEU. Podobně jako europoslanci. EU by měla poskytovat záruky ve výši 40 %.

4. listopadu Rada podpořila hromadné žaloby. Spotřebitelé budou moci již brzy vymáhat svá práva kolektivně.

4. listopadu souhlasila Rada, aby byly přeshraniční soudní řízení snazší díky digitalizaci.

4. listopadu začal Účetní dvůr posuzovat, jak EU podporuje cestovní ruch. Před covidem i po něm. Výsledky budou zhruba za rok.

Letiště
Cestovní ruch byl jedním ze sektorů nejvíce zasažených pandemií. Zdroj: Pexels

5. listopadu schválila Rada vyhlížejíc rok 2025, že obranných projektů EU (PESCO) se budou moci výjimečně účastnit i třetí země,.

5. listopadu Komise vydala hospodářskou prognózu: “Oživení bylo přerušeno, neboť opětovné šíření pandemie prohlubuje nejistotu.” Ekonomika EU by měla letos klesnout o 7,4 %. V roce 2021 by měla vzrůst o 4,1 % a v roce 2022 o 3 %.

5. listopadu se dohodli europoslanci i německé předsednictví Rady, že právní stát bude podmínkou čerpání evropských peněz.

6. listopadu na unijní blacklist přibylo osmsyrských ministrů, Alexandr Lukašenko a čtrnáct jeho spolupracovníků i vrtáci ze Středomoří. Vše díky Radě.

9. listopadu europoslanci a Rada souhlasil, že export technologií dvojího užití bude obtížnější.

10. listopadu Účetní dvůr schválil účetní závěrku EU za rok 2019. Bez chyb zdaleka nebyla, Komise jí ale i tak přivítala.

10. listopadu Europoslanci z výboru BUDG souhlasili s uvolněním peněz na postcovidovou obnovu. V následujících čtyřech letech si členské státy mohou přijít na extra 672,5 mld. eur. A zkrátka nepřijdou ani zemědělci.

10. listopadu se dohodli europoslanci s členskými státy na víceletého finančním rámci pro roky 2021-2027. A počítat může i se 750mld. postcovidovou injekcí. Nicméně otevřena zůstala dohoda s Polskem a Maďarskem.

10. listopadu Komise začala vyšetřovat Amazon. Podle ní zneužívá své postavení.

11. listopadu Komise schválila smlouvu s BioNTech-Pfizer. A pár dní nato s CureVac. Cílem je přístup k proticovidové vakcíně.

Laboratoř
EU plánuje více spolupracovat v oblasti zdravotnictví. Zdroj: Pixabay

11. listopadu Komise podnikla první kroky v rámci plánu vytvoření evropské zdravotní unie.

11. listopadu Europoslanci schválili dohodu o uznávání chráněných zeměpisných označení. Feta bude feta i v Číně.

11. listopadu byla prodloužena spolupráce Úřadů práce v Unii. Až do konce roku 2027.

12. listopadu zveřejnilo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost EMCDDA průzkum k užívání drog mladistvými. Teenageři míň kouří a piji alkohol, ale zase víc užívají marihuanu.

12. listopadu se dohodli europoslanci a Rada, že příští rok bude rokem železnice. Protože je “ekologická, pohodlná a bezpečná.

12. listopadu EU zajistila svým sousedům půjčky na postkoronovirovou obnovu. 990 mil. eur chce znásobit na 10 bil. eur. A i na vakcínu zbude.

12. listopadu Rada prodloužila sankce vůči Venezuele. Do 14. listopadu 2021.

12. listopadu Komise představila první plán pro LGBTIQ, tedy lesby, gaye, bisexuály, trans, nebinární, intersexuální a queer lidi. Půjde mj. o rovnost a bezpečnost.

13. listopadu europoslanci schválili svou verzi rozpočtu EU pro rok 2021. Chtějí urychlit Zelenou dohodu pro Evropu a digitalizaci.

13. listopadu Rada Evropské investiční banky schválila plán podpory opatření v oblasti ochrany klimatu a udržitelnosti do roku 2025. I k potěše europoslanců, kteří se tentýž den pokusili navrhnout, jak financovat Zelenou dohodu pro Evropu.

13. listopadu byla zvolena Malťanka Roberta Metsolová novou první místopředsedkyní Evropského parlamentu. Nahradila Mairead McGuinnessovou, která se stala komisařkou.

16. listopadu Komise schválila 120 projektů z programu LIFE za 280 mil. eur.

18. listopadu se instituce se dohodly na rychlé postcovidové strukturální injekci v rámci programu REACT-EU. Bude v objemu 37,5 mld. eur v roce 2021 a 10 mld. eur v roce 2022.

18. listopadu Rada schválila, že EU zruší cla na dovoz humrů výměnou za snazší vývoz do USA. #minitariffpackage

19. listopadu Komise představila novou strategii, aby větrníky na moři vyráběly více elektřiny.

19. listopadu rozhodl Soudní dvůr ve věci C-663/18, že CBD legálně vyextrahovaný z celé rostliny cannabis sativa lze principielně prodávat i v jiném členské státě.

19. listopadu Účetní dvůr konstatoval, že Komise musí posílit antimonopolní řízení a kontrolu fúzí. Nové výzvy žádají nové postupy, tvrdí zpráva.

20. listopadu byl zveřejněn nový průzkum Evropského parlamentu. Dvě třetiny Evropanů požadují větší pravomoci EU a větší rozpočet. Češi se však drží zpátky.

23. listopadu Evropská investiční podpořila Českomoravskou záruční a rozvojovou při zřizování poradenské jednotky.

23. listopadu odsouhlasila Rada a oznámila Komis, že EU přispěje 183 mil. eur na odpuštění dluhu 29 nejchudším a nejzranitelnějším zemím světa.

23. listopadu Komise zahájila řízení o nesplnění povinnosti kvůli neprovedení směrnice o audiovizuálním obsahu. Týká se 23 členských států včetně Česka.

23. listopadu konstatovala Komise s odkazem na Evropskou agenturu pro životní prostředí EEA, že kvalita ovzduší v Evropě se za posledních deset let zlepšila, ale pořád ne dost, v Česku zvlášť.

24. listopadu europoslanci schválili, že chtějí EU zbavit bezdomovectví. Do roku 2030.

24. listopadu Komise představilaprůřezový akční plán pro integraci a inkluzi. Pro roky 2021–2027. Počítá i s přiměřeným a dostupným bydlením.

24. listopadu oznámila Evropská agentura pro bezpečnost potravin EFSA, že úpravy genomu, které modifikují DNA rostlin, nepředstavují větší nebezpečí než konvenční šlechtění.

25. listopadu Komise navrhla alternativní právní úpravu pro správu a sdílení dat. Chce se postavit technologickým gigantům.

25. listopadu si Komise už potřetí půjčila na financování kurzarbaitu. Tentokrát 8,5 mld. eur.

25. listopadu Komise přijala akční plán pro duševní vlastnictví. A taky pro rovnost žen a mužů. Oba poměrně ambiciózní.

25. listopadu europoslanci schválili, aby spotřebitelé měli právo na opravu zakoupeného zboží.

25. listopadu Komise představila farmaceutickou strategii. Cíl: cenově dostupné, dosažitelné a bezpečné léky pro všechny.

27. listopadu se shodly členské státy s europoslancina tom, že Společná zemědělská politika bude pokračovat podle starých pravidel. Alespoň v letech 2021-2022. Komise to přivítala.

30. listopadu oznámila Komise, že emise skleníkových plynů v EU klesly v roce 2019 na nejnižší hodnotu za 30 let. Doplnila jí Evropská agentura pro životní prostředí EEA.

Autor: Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality