První euro-arabský kulatý stůl o správě a bezpečnosti hranic

03.12.2020
Frontex, Euroskop

Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex spoluorganizovala dne 1. prosince 2020 první euro-arabský kulatý stůl na téma správy a bezpečnosti hranic.

Dne 1. prosince zahájil výkonný ředitel agentury Frontex, první euro-arabský technický kulatý stůl o správě a bezpečnosti hranic, na kterém se sešlo 32 zemí, mezi nimi 18 členských států EU a 14 arabských států. Kulatý stůl uspořádali Frontex a Generální sekretariát Rady arabských ministrů vnitra.

Virtuální diskuse se soustředila na společné výzvy, jako je ochrana zdraví lidí na hranicích, přeshraniční trestná činnost, včetně pašování migrantů a obchodování s lidmi a další hrozby, kterým čelí státy na obou březích Středozemního moře. „Mezinárodní spolupráce je klíčem k našemu chápání integrované správy hranic a pevně věříme, že dokážeme účinně zvládnout složitost zajištění bezpečnosti a zároveň podporovat mobilitu na našich hranicích pouze společně s našimi sousedy a partnery,“ uvedl výkonný ředitel agentury Frontex Leggeri.

Účinně zvládnout zajištění bezpečnosti a podporvat mobilitu na hranicích

Toto virtuální setkání je součástí většího úsilí agentury Frontex o posílení spolupráce s arabskými zeměmi. Minulý měsíc Frontex a IOM-MENA (Mezinárodní organizace pro migraci) uspořádaly webinář o boji proti obchodování s dětmi a převaděči s dětmi v Evropské unii a regionu Blízkého východu a severní Afriky. Jedním z hlavních nástrojů je školení příslušníků pohraniční stráže tak, aby byli schopni na tyto výzvy patřičně reagovat. Frontex v této oblasti již roky působí ve spolupráci se specializovanými agenturami OSN a nevládními organizacemi a vydává příručky pro pohraniční stráže o tom, jak detekovat potenciální oběti a poskytnout jim pomocnou ruku. Kulatý stůl byl financován a organizován v rámci projektu EU4BorderSecurity, jehož cílem je posílit dialog a spolupráci v různých oblastech správy hranic a bezpečnosti mezi členskými státy EU a regionem Blízkého východu a severními Afriky.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek