Boj proti bezdomovectví v EU

03.12.2020
Evropský parlament

Evropský parlament řešil na svém listopadovém plenárním zasedání problém bezdomovectví v EU a právo na bydlení, jako jedno ze základních lidských práv.

Právo na bydlení je jedním ze základních lidských práv. Statistiky však uvádějí, že napříč EU je více než 700 000 občanů EU bez střechy nad hlavou (podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí bylo v ČR v roce 2019 více než 24 000 lidí bez domova, z čehož 2400 byly děti.

Evropský parlament uvádí, že počet lidí bez domova rapidně stoupl za uplynulých deset let až o 70 %. Současná situace okolo pandemie viru covid-19 situaci nikterak nezlepšuje. Šance zajistit si práci v současné době se v mnoha zemích stala dosti těžkou.

O tom, že život na ulici není lehký, se zde nemusí dlouze psát. Lidem, kteří se ocitli bez domova z různých důvodů hrozí na ulici nejen nebezpečí v podobě hladu, sociálního stigmatu, zimy, ale i v podobě násilí, omezenému přístupu ke zdravotní péči, či vzdělání.

Přitom omezený přístup ke zdravotní péči, nebo vzdělání je zde zahrnut z důvodu proměny profilu lidí bez domova. V posledních letech totiž přibývá dětí a seniorů, kteří se ocitli bez domova, příslušníky menšin, migranty a ženy nevyjímaje. Poslanci Parlamentu proto vyzvali Komisi, aby se začala tématu více věnovat a navrhla plán pro národní strategie řešení bezdomovectí.


Podle Evropského parlamentu stoupnul v posledních deseti letech výrazně počet lidí bez domova. Zdroj: Pixabay.com

Evropský parlament tak vyzývá členské státy EU, aby:

  • zajistily rovný přístup k veřejným službám, jako je zdravotní péče, vzdělávání a sociální služby,
  • podporovaly integraci bezdomovců na trhu práce prostřednictvím programů pro zaměstnanost a školení,
  • zajistily trvalý přístup k nouzovým přístřeškům, pokud ostatní preventivní a podpůrná opatření selžou,
  • vypracovaly společnou defnici a zdokonalily shromažďování údajů, aby bylo možné lépe porozumět problému a posoudit jeho rozsah.

Koncepci řešení problematiky bezdomovectví v ČR má ve své gesci Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek