Navalnému hrozí stíhání za výzvy k násilnému převratu

01.12.2020
Euroskop, čtk

Ruskému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému může hrozit trestní stíhání za údajné výzvy k násilnému převratu. Informovala o tom dnes agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z orgánů zapojených do trestního stíhání, a to bez upřesnění, o jaká vyjádření Navalného se konkrétně jedná.

V agenturní zprávě se uvádí, že moskevští vyšetřovatelé prověřují výroky Navalného, v nichž „hledají výzvy k násilnému svržení ústavního pořádku“. Navalnyj se toho podle nich měl dopustit ráno 27. dubna v přímém vysílání programu rozhlasové stanice Echo Moskvy.

„V souvislosti s těmito prohlášeními bylo 30. listopadu zahájeno prověřování možnosti veřejného vyzývání k extremistické činnosti,“ citoval TASS svůj zdroj. Na která vyjádření se vyšetřovatelé konkrétně rozhodli zaměřit, ale zpráva neuvádí.

Navalnyj je v současné době v Německu, kde se zotavuje z otravy. Podle tamních činitelů byl kritik Kremlu vystaven nervově paralytické látce ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. Moskva důrazně odmítá obvinění, že by měla s něčím takovým něco společného. Západ nicméně na Rusko naléhá, aby Navalného otravu objasnilo, ruské úřady však odmítly zahájit vyšetřování.

List Novyje Izvestija v této souvislosti poznamenal, že na tomto pozadí se zpráva o novém prověřování Navalného z možného extremismu „podobá signálu od bezpečnostních orgánů, že po neúspěšném pokusu o otravu chemickou zbraní by se Navalnyj, který pokus o atentát přežil a nyní se v Evropě zotavuje, neměl vracet do vlasti“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek