Rozhovory mezi EU a Británií přerušil pozitivní covidový test

20.11.2020
Euroskop, čtk

Vrcholící rozhovory o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Británií byly přerušeny poté, co jeden z unijních vyjednávačů měl pozitivní test na covid-19. Oznámil to dnes šéf jednacího týmu EU Michel Barnier, podle něhož se obě strany rozhodly přerušit vyjednávání na „krátkou dobu“. Brusel i Londýn nyní řeší, kdy bude s ohledem na zdraví vyjednávačů možné vrátit se k rokování. Činitelé obou stran se shodují, že na překonání trvajících rozporů blokujících dohodu zbývají již jen dny.

Zatím bezvýsledná jednání o podobě dalších vztahů trvají od chvíle, kdy Británie na konci letošního ledna po 47 letech opustila evropský blok. Přechodné období, po jehož skončení v případě „divokého“ rozchodu bez příslušné dohody zatíží obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty, přitom potrvá již jen necelých šest týdnů. Představitelé unie i Británie se na začátku tohoto kola jednání probíhajícího v Bruselu shodovali, že dohoda je stále možná, na její dojednání však zbývá čas nejvýše do příštího týdne. Nákaza v unijním týmu časovou tíseň dále komplikuje.

Barnier ve čtvrtek uvedl, že se po domluvě s britským protějškem Davidem Frostem rozhodli přerušit jednání a jejich týmy „budou pokračovat v práci plně v souladu se (zdravotními) pokyny“. To by v závislosti na míře kontaktu mohlo znamenat několikadenní karanténu pro všechny účastníky rozhovorů.

„Diskutujeme s nimi (s EU) o důsledcích pro vyjednávání. Řídili jsme se a budeme se řídit zdravotními pokyny v zájmu zdraví našich týmů,“ uvedl mluvčí britské vlády.

Předpisy Belgie i Británie počítají s preventivní karanténou

Belgická pravidla vztahující se na jednání v Bruselu stanovují, že lidé, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženým, musí strávit deset dní v izolaci. Britské předpisy pak počítají s dvoutýdenní karanténou. Britský vyjednávací tým podle dostupných informací zatím zůstává v belgické metropoli, v plánu jsou však nyní pouze videokonference.

Podle představitelů obou stran se po posledních jednáních text dohody sice začíná pomalu rýsovat, stále se však čeká na průlom v otázkách rybolovných práv, hospodářské soutěže a dohledu nad řešením sporů.

Londýn stále usiluje o přístup na unijní trh

Mluvčí britské vlády dnes prohlásil, že Londýn stále stojí o plný přístup na jednotný unijní trh. Eurokomisař odpovídající za tento trh Thierry Breton zopakoval dlouhodobý postoj komise, že v takovém případě musí Británie sladit s EU svá pravidla pro hospodářskou konkurenci. „Pokud Britové tato pravidla přijmou, budou vítáni. Pokud je ale neakceptují, dohoda nebude,“ prohlásil Breton.

Pokud se postoje EU a Británie ve zmíněných sporných tématech nesblíží během následujících dnů, nebudou mít parlamenty na obou stranách dost času, aby případnou dohodu schválily do konce roku.

Přestože evropský blok i jeho bývalý člen stále upřednostňují dohodu, vzhledem k rychle se krátícímu času se chtějí dobře připravit i na možnost, že jednání skončí neúspěchem. Několik unijních zemí včetně Francie či Nizozemska dnes požádalo komisi, aby připravila aktuální nouzové plány pro případ neřízeného rozchodu. Podobná opatření zahrnující například zajištění bezproblémového leteckého provozu chystala komise již před britským odchodem, v lednu však nebyly potřeba díky uzavření brexitové dohody spouštějící přechodné období.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek