Mezinárodní smlouva o pandemii jako záchrana multilateralismu?

20.11.2020
Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz, Evropská komise

Charles Michel navrhl minulý týden sjednat mezinárodní smlouvu o pandemii. Svou myšlenku představil na Pařížském mírovém fóru, konferenci, která se koná každý rok na podporu mezinárodní spolupráce a míru. Jedná se o vstřícný krok směrem ke kooperaci mezi státy. Otázkou je, jestli se podaří návrh prosadit v současném mezinárodním prostředí, ve kterém se už několik let státům nedaří dělat kompromisy a dohodnout se.

Na Pařížském mírovém fóru vystoupil minulý čtvrtek předseda Evropské rady Charles Michel s návrhem na uzavření mezinárodní smlouvy o pandemii. Ta by měla předejít budoucímu globálnímu propuknutí nemocí a lépe koordinovat celosvětovou reakci. Globální smlouva by měla také prokázat, že se představitelé států z koronavirové pandemie poučili.

Příprava na další pandemii

Charles Michel tento nápad dostal přímo na fóru, kde ho také rovnou představil. „Možná potřebujeme mezinárodní smlouvu o pandemii, abychom měli silnější mezinárodní závazek jim zabránit. Cítíme, že je nutné, abychom v případě, že se znovu objeví mohli reagovat rychleji a koordinovaně. Je nutné, abychom zajistili, že bude k dispozici lékařské vybavení a že dojde k efektivní výměně informací, abychom lépe ochránili naše občany.“

Evropská unie počítá s tím, že současná pandemie rozhodně není poslední, okomentoval návrh vysoký úředník EU. „Konvence tohoto druhu musí sledovat velmi jasné a přesné cíle: vypořádat se s tragédií pandemie vědecky a efektivně, v rámci mezinárodní spolupráce,“ řekl serveru Politico. Multilaterální smlouva by mohla v budoucnosti vyřešit řadu výzev, které řeší političtí leadeři dnes. Je jí třeba spravedlivá distribuce vakcíny.

Úspěšnost myšlenky a její realizace

Představitelé Evropské unie počítají s tím, že uzavření mezinárodní smlouvy o pandemii bude vyžadovat hodně času. Do procesu ale chtějí určitě zahrnout agentury OSN, nevládní organizace i občanskou společnost. Předseda Evropské rady by chtěl dohodu uzavřít po vzoru Rámcové úmluvy o kontrole tabáku. Ta byla sjednaná pod záštitou Světové zdravotnické organizace a se 168 signatáři vstoupila v platnost v roce 2005.

Dopady pandemie covid-19 postihly svět plošně bez výjimek právě kvůli fenoménu globalizace. Právě proto je podle představitelů EU nutné řešit situaci pomocí nástrojů multilateralismu. Evropská unie tento přístup dlouhodobě prosazuje nejen v otázkách koronavirové krize, ale také v boji proti změně klimatu.

Nový rozkvět multilateralismu?

Unie chce nadále posilovat mezinárodní řád založený na pravidlech a dodržování mezinárodního práva. Zároveň také podporuje nadnárodní autority, jako jsou Organizace spojených národů, Světová obchodní organizace a Světová zdravotnická organizace, a připisuje jejím rozhodnutím naprostou legitimitu. Takový postoj ale není v současném mezinárodním prostředí obecně přijímaný. Určitě bude záležet na tom, jakým směrem se vydají Spojené státy po nástupu nového prezidenta.

Posledních pár let se zdálo, že fenomén podpory mezinárodní spolupráce v rámci multilateralismu je už passé. Populismus byl na výsluní a vlády tradičně otevřené spolupráci se uzavíraly do sebe. Tento pocit jen umocnil fakt, že příkladem tomu šel nejmocnější muž planety – prezident Spojených států. Zvolením Joea Bidena prezidentem USA vysvitla naděje na změnu právě díky tomu, že Biden je oddaný internacionalista. Leadeři Evropské unie proto zdůrazňují, že mezinárodní spolupráci uvítají.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek