Rusko přijalo odvetné sankce proti Německu a Francii

13.11.2020
Euroskop.cz, čtk

Ruské sankce, přijaté v odvetě za západní sankce v případu otravy ruského opozičníka Alexeje Navalného, se týkají vedoucích aparátů šéfů německého a francouzského státu, uvedl včera ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Evropská unie minulý měsíc na podnět Francie a Německa přijala sankce proti ruským představitelům z blízkého okolí prezidenta Vladimira Putina v reakci na otrávení Navalného, kterého se podařilo vyléčit v Německu.

„Protože lokomotivou sankcí EU kvůli Navalnému bylo Německo a protože se tyto sankce přímo týkají vedoucích spolupracovníků kanceláře ruského prezidenta, naše odvetné sankce budou zrcadlové. Již byly přijaty a brzy je oznámíme našim německým a francouzským kolegům,“ řekl Lavrov podle ruských tiskových agentur TASS a Interfax. „Tyto sankce postihnou vedoucí spolupracovníky lídrů Německa a Francie,“ vysvětlil.

EU v půli října zveřejnila seznam šesti osob, na něž uvalila sankce za otravu předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Na seznamu vypracovaném na základě německého a francouzského návrhu jsou osoby, které EU viní z použití nervově paralytické látky novičok. Právě tou byl podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Navalnyj v Rusku v srpnu otráven.

Na seznamu se ocitl ředitel tajné služby FSB Alexandr Bortnikov, vedoucí prezidentského úřadu pro vnitřní politiku Andrej Jarin, náměstek personálního ředitele úřadu Sergej Kirijenko či Putinův zástupce pro sibiřský region Sergej Meňajlo. Postihy se vztahují i na náměstka ministra obrany odpovědného za výzkum Pavla Popova či náměstka odpovědného za vojenskou výzbroj Alexeje Krivoručka. Sankce EU uvalila i na ruský státní chemický výzkumný ústav, ve kterém byl novičok vyvinut.

Navalnyj zkolaboval v srpnu při vnitrostátním letu ze Sibiře do Moskvy a musel být hospitalizován v Omsku, než ruské úřady udělily souhlas s přepravou pacienta, který byl stále v bezvědomí, do Berlína. Po léčbě a zotavení na berlínské klinice Charité Navalnyj prohlásil, že byl otráven na rozkaz prezidenta Putina.

Lavrov včera tvrdil, že „Rusko má všechny důvody předpokládat, že k průniku bojových otravných látek do jeho organismu mohlo dojít v Německu či v letadle, kterým jej přepravili do nemocnice Charité“.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek