EU vkládá do Bidena naději, ale návrat éry před Trumpem nečeká

12.11.2020
Euroskop.cz, čtk

Velká část evropských politiků očekává od zvolení Joe Bidena americkým prezidentem zlepšení vztahů Evropské unie se Spojenými státy. S nadějí mluví například o obnově společného boje proti změnám klimatu, lepší spolupráci v rámci globálních organizací či v boji proti pandemii covidu-19. Někteří analytici však upozorňují, že například obchodní vztahy či spolupráce na řešení mezinárodních konfliktů nemusí být o mnoho snazší, než za končícího Bidenova předchůdce Donalda Trumpa.

Zatímco republikánský šéf Bílého domu hovořil o EU jako o konkurentovi, zpochybňoval vážnost klimatických změn a vyčítal unii, že nespravedlivě těží z obchodních vztahů s USA, od Bidena si představitelé evropského bloku slibují ráznou změnu kurzu. Naději na zlepšení vztahů dali tento týden najevo německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron i šéfové unijních institucí.

Trumpův odchod je úleva

„Mnoho evropských lídrů mělo obavy, že druhá Trumpova vláda vyvede USA z NATO nebo bude podkopávat EU. Bruselu i Berlínu se ulevilo, že Trump odchází,“ napsal dnes komentátor listu Financial Times Gideon Rachman.

Biden nepřipouští pochybnosti o tom, že hodlá zvrátit Trumpovo rozhodnutí vyvázat USA z plnění pařížské dohody o klimatu a že postaví USA opět po bok EU v boji proti oteplování planety. Evropští lídři si dělají naději také na to, že nový prezident se vrátí k jaderné dohodě s Íránem, kterou USA dojednaly v době, kdy byl Biden viceprezidentem Baracka Obamy.

Nový prezident však nemá pro tento krok pevnou podporu ani mezi vlastní Demokratickou stranou, navíc by podle expertů mohl riskovat zvrat současného pozitivního vývoje vztahů některých arabských zemí s Izraelem.

Trump přispěl k samostatnější EU v bezpečnostních otázkách

Řada analytiků soudí, že EU bude muset více spoléhat sama na sebe i v dalších oblastech bezpečnostní politiky. Biden podle nich na rozdíl od Trumpa nebude zpochybňovat roli NATO či dalších mezinárodních organizací, avšak bude trvat na tom, aby se Evropa chopila aktivnější role vůči Rusku a dodržela slíbené zvyšování výdajů na obranu.

„Bylo by naprostým omylem myslet si, že se nyní všechno vrátí zpět a bude fungovat, jako předtím,“ uvedl šéf bruselského think-tanku EPC David O´ ́Sullivan. Podle tohoto bývalého velvyslance EU ve Washingtonu zůstanou Spojené státy i po Trupově odchodu více zaměřené na své vnitřní problémy a v zahraniční politice se budou soustředit více na Čínu než na Evropu. Právě pro tvrdší přístup vůči Pekingu by se podle některých evropských diplomatů mohl Biden snažit Evropu získat výměnou za zlepšení obchodních vztahů.

V to doufá celá „sedmadvacítka“, pro kterou jsou USA po Británii největším obchodním partnerem. Zatímco Trump zcela zavrhl vyjednávání o obchodní dohodě a zavedl cla na dovoz produktů z Evropy, od Bidena očekávají unijní představitelé méně konfrontační přístup včetně například spolupráce na reformě Světové obchodní organizace. Ministři obchodu unijních zemí v pondělí dali téměř jednohlasně najevo, že věří v „restart“ obchodních vztahů, zároveň ale schválili zavedení odvetných cel na americké zboží ve sporu o státní subvence pro výrobce letadel Airbus a Boeing. Právě v této při táhnoucí se již 16 let spatřují experti hlavní překážku k úplnému urovnání obchodních vztahů.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek