Rakouský kancléř míří do Paříže na jednání o hrozbách terorismu

10.11.2020
Euroskop.cz, čtk

Rakouský kancléř Sebastian Kurz zamíří dnes do Paříže, kde bude s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem diskutovat o společné evropské odpovědi na teroristické hrozby. Později se k nim prostřednictvím videokonference připojí také německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. S odvoláním na Elysejský palác o tom včera informovala agentura AFP.

Rakousko i Francii v posledních týdnech postihly teroristické útoky radikálních islamistů. Před týdnem zavraždil muž s balkánskými kořeny v metropoli na Dunaji čtyři lidi a dvě desítky dalších zranil. Útok následoval několik dní poté, co v jihofrancouzském městě Nice jednadvacetiletý Tunisan v kostele brutálně zabil tři lidi. Už v polovině října 18letý mladík čečenského původu usekl hlavu učiteli, který při výuce demonstroval právo na svobodu slova i karikaturami Mohameda.

Německé úřady vyšetřují jako možný islamistický čin také napadení dvou německých turistů nožem, které se odehrálo začátkem října v Drážďanech. Jeden z turistů po útoku svým zraněním podlehl. Po útoku byl zatčen 20letý Syřan.

V reakci na tyto incidenty řada evropských politiků zdůraznila nutnost společného boje proti terorismu. Kurz s Macronem o tématu telefonicky hovořili už den po událostech ve Vídni a podle agentury APA chtějí iniciovat evropský plán spolupráce, jež má zahrnovat lepší kontrolu hranic a boj proti radikálnímu islamismu.

Bývalý předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani mezitím navrhl vytvořit „evropskou FBI“, po vzoru amerického Federálního úřadu pro vyšetřování. Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio by chtěl zpřísnit legislativu v Evropě na způsob protiteroristického zákona známého pod označením Patriot Act, kterým Spojené státy reagovaly na útoky z 11. září 2001.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek