Míra chybovosti v rozpočtových výdajích EU loni mírně stoupla

10.11.2020
Euroskop.cz, čtk

Míra chybovosti v rozpočtových výdajích Evropské unie loni mírně stoupla na 2,7 procenta z předloňských 2,6 procenta. V roce 2017 to bylo 2,4 procenta. Vyplývá to z výroční zprávy Evropského účetního dvora (EÚD). Zároveň člen dvora za ČR Jan Gregor na virtuální tiskové konferenci upozornil, že dvůr během auditu za rok 2019 zjistil devět podezření z podvodu, které oznámil Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Žádný z případů se netýká České republiky. OLAF se rozhodl zahájit pět vyšetřování.

V rámci auditu rozpočtových výdajů EU účetní dvůr prověřil na základě statistických metod 747 transakcí za 126,1 miliardy eur (3,34 bilionu korun). Celkové výdaje EU přitom byly loni 159,1 miliardy eur, což odpovídá 2,1 procenta celkových veřejných výdajů členských států EU. Rozdíl je způsoben zálohovými platbami, kdy dvůr audituje platby poté, až je Evropská komise řádně zaúčtuje.

Chyby mají rozsáhlý dopad

Chyby se loni týkaly obecně především nezpůsobilosti projektů, porušování pravidel vnitřního trhu a veřejných zakázek. V případě ČR šlo například o nedostatečnou dokumentaci k auditu nebo v případě zemědělství o deklaraci větší půdní plochy, než bylo uznatelné.

Míra chybovosti u plateb na úhrady nákladů loni dosahovala 4,9 procenta, o rok dříve to bylo 4,5 procenta. Loni zároveň tyto platby činily více než polovinu všech výdajů, zhruba 53 procent. Proto také dvůr vyslovil k výdajům EU poprvé po třech letech záporné stanovisko, což podle EÚD svědčí o rozsáhlých problémech. Platby na úhradu nákladů se týkají například výzkumných projektů, investic do regionálního rozvoje a rozvoje venkova nebo projektů rozvojové pomoci.

„Vzhledem k tomu, že tyto výdaje mají z hlediska celkových výdajů podstatný význam, dospěli jsme k závěru, že chyby mají rozsáhlý dopad – jsou přítomny v celém kontrolovaném základním souboru nebo v jeho významné části,“ uvedl dvůr.

Nejedná se automaticky o podvod

Podle Gregora ale chyby automaticky neznamenají podvod. Vyjádření ohledně záporného stanoviska bude podle něj mít faktický dopad jen závažnost projednání účetní uzávěrky v Evropském parlamentu. „Jinak dopad bude stejný jako v předchozích letech, Evropská komise musí chybné platby stejně vymáhat,“ uvedl.

U nárokových plateb, kde vyplacení peněz závisí na splnění určitých podmínek, zůstala chybovost pod dvěma procenty. Jde například o přímou podporu zemědělcům, studentská a výzkumná stipendia nebo platy a důchody zaměstnanců EU.

Proti předchozímu roku loni stoupla výrazně chybovost u výdajů programů konkurenceschopnost pro růst a zaměstnanost, a to na čtyři procenta ze dvou procent. Naopak pokles zaznamenala hospodářská, sociální a uzemní soudržnost na 4,4 procenta z pěti procent. V případě výdajů na přírodní zdroje klesla míra chybovosti na 1,9 procenta.

V případě příjmů rozpočtu EU účetní dvůr dospěl k závěru, že stejně jako v předchozích letech příjmy rozpočtu EU nebyly zatíženy chybami, tedy že byly legální a správné.

Evropský účetní dvůr je nezávislý kontrolní orgán EU se sídlem v Lucemburku. Jeho cílem je přispívat ke zlepšení finančního řízení EU nebo vystupovat jako nezávislá ochránce finančních zájmů občanů EU.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek