EU vyčkává na výsledky voleb, europoslanci kritizovali Trumpa

04.11.2020
Euroskop, čtk

Zdrženlivé reakce na napínavý volební vývoj ve Spojených státech znějí dnes ráno od představitelů Evropské unie a evropských politiků. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že EU chce bez ohledu na výsledek voleb pevné vazby s USA. Někteří europoslanci se kriticky vyjádřili k prohlášení prezidenta Donalda Trumpa, který se přes nejasné výsledky označil za vítěze voleb. Patrně jediným evropským lídrem, který již Trumpovi gratuloval, je slovinský premiér Janez Janša.

Vzhledem k zatím nerozhodnutému výsledku voleb, v nichž se čeká na sečtení hlasů v několika klíčových státech, se zatím většina politiků zdržuje jakýchkoli komentářů.

„Americký lid promluvil. Zatímco čekáme na výsledky voleb, je EU připravena dále budovat silné transatlantické partnerství založené na našich společných hodnotách a historii,“ uvedl ráno na twitteru Borrell.

Někteří unijní činitelé dávali před volbami najevo, že pro budoucnost vztahů evropského bloku s USA by podle nich byl o něco lepší volbou Trumpův soupeř Joe Biden. Shodovali se však v tom, že by EU měla usilovat bez ohledu na výsledek voleb o zlepšení obchodních i diplomatických vztahů, které se za téměř čtyři roky Trumpovy vlády zkomplikovaly.

Liberální europoslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt naproti tomu vidí v napjaté situaci za oceánem podnět k tomu, aby Evropa „vzala osud do vlastních rukou“. „Když se dívám na chaos za Atlantikem, jsem si jistější než kdy dříve, že Evropané jsou v tomto nejistém světě silnější spolu,“ uvedl bývalý šéf zahraničního výboru EP.

Někteří jeho kolegové z europoslaneckých lavic se vyjádřili kriticky k Trupově rozhodnutí prohlásit se za vítěze před sečtením rozhodujících hlasů.

„Trump chce nechat zneplatnit hlasy, které byly přijaty včas? Ale no tak, chlape, tohle není Bělorusko, ale USA,“ napsal na twitteru německý socialistický europoslanec Udo Bullmann v narážce na prezidentovo vyjádření, že chce výsledky z dosud nerozhodnutých států napadnout u nejvyššího soudu.

Zatím patrně jediným evropským lídrem, který Trumpovo tvrzení uznal a gratuloval mu k výhře, je slovinský konzervativní premiér Janša. Na twitteru napsal, že Trumpovo vítězství je „docela jasné“ a čím déle bude trvat sečtení všech hlasů, tím „větší bude konečný triumf“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek