Vyjednávání EU s Británií budou pokračovat i tento týden

02.11.2020
Euroskop, čtk

Dnes se v Bruselu znovu sejdou vyjednavači Evropské unie a Británie k rozhovorům o uspořádání vztahů po brexitu. Jednat by měli do poloviny týdne, uvedla s odkazem na zdroje z obou stran agentura Reuters. Jde podle ní o signál, že se oba tábory snaží vyhnout nákladnému přerušení obchodních vztahů, které má nastat už za devět týdnů, kdy skončí nynější přechodné období.

Podle diplomatických zdrojů a informací od britských činitelů jednaly obě strany celý víkend a budou v tom pokračovat i ze začátku příštího týdne. S informacemi o případném pokroku a šancích na uzavření konečné dohody pak činitelé vystoupí ve středu či ve čtvrtek.

Intenzivní rozhovory, o jejichž průběhu se nedostává na veřejnost příliš mnoho informací, jsou posledním pokusem přijít na vzájemně přijatelné podmínky budoucího partnerství. Pokud obě strany překonají nynější spory, měla by se dohoda týkat všeho od vzájemného obchodu, přes vztahy v energetice až po dopravu a rybolov. Kdyby jednání selhala, zatížily by od začátku příštího roku vzájemný obchod mezi Británií a EU cla a kvóty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek