Evropská unie odsoudila turecký těžební průzkum

19.10.2020
Euroskop, čtk

Bez účasti šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella pobývajícího v karanténě v pátek summit Evropské unie probíral aktuální zahraničněpolitická témata. Unijní lídři na návrh Řecka a Kypru odsoudili obnovený těžební průzkum Turecka ve východním Středomoří. Vyzvali také k posílení obchodní spolupráce s africkými zeměmi, jimž hodlají více pomáhat v boji s covidovou nákazou. EU chce také Afriku více zapojit do omezování nelegální migrace.

Napjaté vztahy s Tureckem probírali šéfové států a vlád již na mimořádné schůzce před více než dvěma týdny, kdy Atény a Nikósie tlačily na uvalení sankcí za těžební průzkum u břehů Kypru a řeckých ostrovů. Summit se tehdy usnesl, že v případě pokračování nelegálních aktivit Ankaru potrestají. Ta usnesení kritizovala a později opět do sporných vod vyslala plavidlo Oruç Reis, které předtím ve snaze o dialog stáhla.

„Odsuzujeme jednostranné provokace Turecka,“ prohlásil po skončení vrcholné schůzky její předsedající Charles Michel. Šéf Evropské rady dodal, že Ankara má čas změnit svůj přístup do prosince, kdy političtí vůdci unijních zemí zváží případné další kroky na příštím summitu.

Tvrdý postup vůči Ankaře je citlivý kvůli členství země v NATO

Řecko se v pátek podle diplomatických zdrojů pokoušelo prosadit ráznější závěry schůzky. Řada zemí však považuje vzhledem k partnerství v NATO a dohodě o migraci vztahy s Tureckem za velmi citlivé a nechce dále zvyšovat napětí.

„Jednoznačně chceme pokračovat v cestě, kterou jsme s Tureckem začali. Další rozvoj vztahů EU s Tureckem je v zájmu obou stran,“ řekla po skončení summitu německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země EU předsedá. Odkazovala tím na snahu většiny unijních zemí motivovat Turecko k jednáním například nabídkou užších obchodních vztahů, ale zároveň rázně hájit zájmy členských zemí ohrožené tureckými aktivitami.

Lídři se shodli na potřebě investic do rozvíjejících se odvětví v Africe

Podle Michela byl summit rovněž příležitostí připravit se na vrcholné jednání s lídry afrických zemí, které má EU v plánu začátkem prosince. Prezidenti a premiéři se v pátek shodli na tom, že by jejich země měly více investovat do řady rozvíjejících se odvětví v afrických státech. Mezi tyto oblasti patří digitální ekonomika, obnovitelné zdroje energie, doprava, zdravotnictví či zemědělství. Zdůraznili rovněž, že bude důležité poskytnout Africe podporu při zvládaní pandemie a jejích následků, například prostřednictvím distribuce dostatečného množství vakcín.

Unie chce podle přijatých závěrů zároveň africké státy více zapojit do spolupráce v boji s nelegální migrací a gangy pašujícími lidi. Hodlá je také přesvědčovat, aby více přijímaly ty své občany, kteří nebudou mít v Evropě právo na azyl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek