EU zavede nová cla na dovoz z Číny, Indonésie a Tchaj-wanu

08.10.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie zavede cla na dovoz za tepla válcovaných cívek a plátů z nerezové oceli z Číny, Indonésie a Tchaj-wanu. Evropská komise při vyšetřování zjistila, že se prodávají za uměle nízké ceny, uvádí se v jejím včerejším sdělení. Antidumpingová cla vstupují v platnost ve čtvrtek.

Evropská komise po svém zjištění stanovila, že dovoz z Číny zatíží clem 19 procent. Na produkty z Indonésie uvalí clo 17,3 procenta, na produkty z Tchaj-wanu pak 7,5 procenta.

Cla mají napravit škody, které dovoz levných produktů způsobil evropským producentům, hlavně v Belgii, Itálii a ve Finsku, poznamenala agentura Reuters.

Na začátku října se po celé Evropě konaly demonstrace ocelářů za obranu evropského ocelářského průmyslu se společným sloganem „Evropa potřebuje ocel, ocel potřebuje Evropu“. Několik set zaměstnanců českých hutních firem se sešlo také v Ostravě. Podle odborářů ohrožuje evropské ocelárny dovoz levné oceli ze zemí mimo EU a pokud unie neprodlouží ochranná opatření, jejichž platnost má skončit příští rok v červnu, bude to znamenat zánik řady firem a statisíců pracovních míst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek