Lídři EU hledají shodu v přístupu k Turecku a Bělorusku

01.10.2020
Euroskop, ČTK

Prezidenti a premiéři zemí Unie dnes odpoledne v Bruselu zahájili vrcholnou schůzku, na níž se pokusí sjednotit rozdílné pohledy svých států na vztahy s Tureckem a na další zahraničněpolitická témata. Předseda Evropské rady Charles Michel krátce před začátkem summitu prohlásil, že evropský blok hodlá usilovat o stabilitu ve východním Středomoří a chce se postavit za své členy Řecko a Kypr. Ostrovní stát přitom blokuje přijetí sankcí vůči běloruskému režimu a svůj souhlas podmiňuje podporou tvrdšího přístupu vůči Turecku, což je krok, se kterým řada unijních zemí váhá.

„Chceme více stability a předvídatelnosti. Zcela solidárně stojíme za Řeckem a Kyprem,“ řekl při příchodu na dnešní jednání Michel, který unijním summitům předsedá. Naznačil tím, že se bude snažit lídry EU přimět k větší podpoře středomořských členů společenství. Schválení přímých postihů vůči Turecku se však podle diplomatů čekat nedá.

Nikósie požaduje potrestání lidí a společností odpovědných za průzkumnou tureckou těžbu u kyperského pobřeží, což však odmítá řada unijních států včetně předsednického Německa.

„Chci zdůraznit, že naše vztahy s Tureckem jsou přirozeně velmi složité a že přes všechny komplikace je ve velkém zájmu Evropské unie rozvíjet skutečně konstruktivní vztahy,“ prohlásila krátce před jednáním německá kancléřka Angela Merkelová.

Její země spolu s některými dalšími státy včetně Česka chce předejít zhoršení vztahů s partnerem v NATO, který v rámci migrační dohody pomáhá brzdit příliv běženců do Evropy. K dialogu EU s Ankarou krátce před summitem vyzývali i někteří turečtí vládní politici.

Zatímco řecký premiér Kyriakos Mitsotakis dal před summitem najevo vůli vyzvat Ankaru k dialogu, kyperský prezident Nikos Anastasiadis naznačil, že nehodlá ustoupit od tvrdšího požadavku.

„Očekávám, že Evropská rada zaujme výrazný a rozhodný postoj, který ukončí diplomacii válečných lodí,“ napsal Anastasiadis před jednáním na twitteru v narážce na vojenské patroly ve Středomoří.

Lídři zejména pobaltských států naproti tomu před začátkem vrcholné schůzky vyzývali k tomu, aby summit schválil sankce proti běloruským představitelům, na nichž se státy s výjimkou Kypru shodly již před měsícem. Pokud se však nepodaří státníkům zlomit kyperské veto příslibem tvrdšího postoje k Turecku, patrně se shodnou pouze na výzvě k ukončení násilností vůči běloruským demonstrantům a k uspořádání nových voleb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek