Británie připouští porušení brexitové dohody, EK před ním varuje

10.09.2020
Euroskop, čtk

Britská vláda včera zveřejnila návrh zákona o vnitřním trhu, který podle tamních médií umožňuje kabinetu ignorovat části závazné brexitové dohody. Dokument, který může dále zkomplikovat dosud neúspěšné rozhovory o budoucích vztazích země s Evropskou unií, vzápětí zkritizovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i šéf Evropské rady Charles Michel. Své obavy pak po telefonu britskému premiérovi Borisi Johnsonovi tlumočil šéf irské vlády Micheál Martin.

Návrh, který Johnsonova vláda připravila pro případ krachu jednání, podle stanice BBC porušuje britské závazky týkající se hospodářské konkurence a celního režimu v Severním Irsku. Text v rozporu s loni schválenou smlouvou o britském vystoupení z EU stanovuje, že nebudou zavedeny kontroly na zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie a že britská vláda bude mít výlučné pravomoci v otázkách státní podpory firem. Norma podle médií výslovně uvádí, že výše uvedené body budou platné, i kdyby byly v rozporu s mezinárodními smlouvami.

„Bude to porušení mezinárodního práva a nabourání důvěry,“ uvedla na twitteru krátce po zveřejnění návrhu von der Leyenová.

Šéfka unijní exekutivy dodala, že je záměrem schválit návrh velmi znepokojena a že dodržování smluv je podmínkou dobrých budoucích vztahů. Michel podotkl, že dohodu podepsaly a ratifikovaly obě strany a musí být respektována jako celek.

Británie opustila EU na konci ledna a už několik měsíců jedná o podobě budoucího partnerství. Přechodné období zajišťující čas na vyjednávání skončí v prosinci. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier i britský zástupce David Frost se shodují, že jsou názory obou stran v některých bodech velmi odlišné. Dohoda se hledá složitě například právě v oblasti pravidel hospodářské soutěže či přístupu unijních rybářů do britských vod. Z obou stran v posledních dnech znějí hlasy, že pokud se nepodaří dospět ke kompromisům do října, bude třeba připravit se na rozchod bez dohody.

Britský návrh tržního zákona podle některých unijních politiků naději na shodu dále zmenšuje. Irský premiér Martin například pohrozil, že pokud Británie brexitovou dohodu neuvede plně v praxi, bude výsledek jednání o budoucí obchodní dohodě neplatný.

Martin včera večer o situaci mluvil přímo s Johnsonem, přičemž podle irské veřejnoprávní televize RTE „nastínil své obavy ohledně nejnovějšího vývoje v Londýně“. Údajně také kritizoval absenci „bilaterálního úsilí“ v probíhajících jednáních Británie s EU.

„Snad budeme schopni najít cestu dál od tohoto opravdu zbytečného rozptýlení,“ komentoval situaci v rozhovoru s RTE irský ministr zahraničí Simon Coveney. Britská vláda se podle něj rozhodla návrhem zákona „vyvolat chaos“, dohoda o pobrexitovém partnerství prý přesto zůstává na dosah. „Myslím, že dohodu lze uzavřít. Myslím si, že Boris Johnson chce dohodu získat,“ řekl Coveney.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek