EU se ohradila proti sankcím USA za Nord Stream 2

18.08.2020
Lucie Nalejvačová, Euroskop, foto zdroj: Evropská komise

Evropská komise je hluboce znepokojena rozhodnutím Spojených států amerických o rozšíření rozsahu sankcí, které uvalily na společnosti pomáhající budovat plynovod mezi Ruskem a Německem. Už minulý týden vyjádřilo nesouhlas s extrateritoriálními sankcemi uvalenými Spojenými státy americkými dvacet čtyři zemí EU. Transatlantické vztahy tak prochází těžkými časy a řešení sporu je v nedohlednu.

Dvacet čtyři zemí Evropské unie vyjádřilo nesouhlas s extrateritoriálními sankcemi uvalenými Spojenými státy americkými kvůli výstavbě plynovodu Nord Stream 2. Diplomatickou demarši obdrželo ministerstvo zahraničí USA ústně minulou středu během videokonference organizované Delegací Evropské unie ve Spojených státech.

„Plynovod představuje kritickou hrozbu pro americkou národní bezpečnost a nesmí být dokončen,“ tak odůvodnil republikánský senátor Ted Cruz uvalení sankcí. Ty se týkají firem, které jsou zapojeny do výstavby Nord Stream 2 podporovaným Ruskem. Sankce ale podle Delegace EU porušují mezinárodní právo.

Protest potvrdila tisková mluvčí Evropské služby pro vnější činnost Nabila Massrali. „EU se domnívá, že extrateritoriální uplatňování sankcí je podle mezinárodního práva nezákonné. Zároveň EU nadále vysoce oceňuje transatlantickou jednotu, kde se sdílejí společné zahraniční a bezpečnostní cíle, což zvyšuje dopad sankcí.“

Diplomatický krok vycházel z prohlášení Vysokého představitele pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku EU Josepa Borrella, který v červenci řekl, že „je hluboce znepokojen rostoucím používáním sankcí nebo jejich hrozbou Spojenými státy proti evropským podnikům a zájmům. I když se minulou středu nejednalo o formální demarši, zůstává i tak nejsilnější odpovědí na stupňující se kroky ze strany USA.

Plynovod Nord Stream 2, který doplňuje Nord Stream 1, navrhla a staví ruská společnost Gazprom. Od začátku roku 2021 by měl přepravovat plyn přímo do Německa z Ruska. Německo tak bude mít prospěch z relativně cenově dostupných dodávek, zatímco Spojené státy čelí v prodeji zkapalněného zemního plynu do Evropy zvýšené konkurenci.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek